Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Johan Meyer, FP: Decizia acţionarilor de ieri nu ne împiedică să pregătim şi să propunem tranzacţii cu acţiunile din portofoliu, inclusiv listarea Salrom

Bursă. Johan Meyer, FP: Decizia acţionarilor de ieri nu...

Autor: Tibi Oprea

14.02.2024, 14:19 756

Johan Meyer, director general al Franklin Templeton Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), a transmis miercuri o clarificare privind decizia acţionarilor de a respinge punctul de pe ordinea de zi a AGEA din 13 februarie care se referea la vânzarea participaţiilor din portofoliul FP, spunând că acest lucru nu împiedică pregătirea şi propunerea tranzacţiilor cu participaţii din portofoliu. 

„Decizia AGEA de ieri cu privire la punctul 3 nu împiedică Managerul de Fond al Fondului Proprietatea să pregătească şi să propună acţionarilor tranzacţii viitoare legate de companiile din portofoliul Fondului. Acestea includ tranzacţii potenţiale privind participaţiile Fondului în Aeroporturile Bucureşti, Portul Constanţa şi Salrom. Atunci când va exista suficientă claritate în pregătirea unor astfel de tranzacţii, tranzacţia va fi supusă aprobării acţionarilor Fondului în timp util. Franklin Templeton, în calitate de manager al Fondului Proprietatea, are o experienţă îndelungată de a genera valoare acţionarilor săi şi vom continua să evaluăm toate tranzacţiile potenţiale în conformitate cu obiectivul nostru”, a transmis Meyer în contextul sesizării unei confuzii. 

După succesul pe care l-a avut listarea producătorului de energie verde Hidroelectrica (H2O) în ceea ce a fost cea mai mare IPO europeană din 2023, FP, prin administratorul Franklin Templeton, a înaintat în bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2024 costuri aferente listării Societăţii Naţionale a Sării (Salrom) de 8,2 mil. lei şi a propus acţionarilor să aprobe vânzarea participaţiilor din portofoliu.

Iniţiativei s-a împotrivit însă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, care a declarat săptămâna trecută că va vota împotrivă la toate propunerile de pe ordinea de zi a acţionarilor, care au inclus de asemenea vânzarea participaţiei la Engie România către GDF International pentru suma de 433 mil. lei şi un program de răscumpărare de până la 1 miliard de acţiuni FP. Vânzarea Engie şi programul de răscumpărare au trecut însă de votul acţionarilor. 

Potrivit informaţiilor ZF, Boloş ar fi încercat să atragă de partea sa şi votul fondurilor de pensii, susţinere pe care a mai obţinut-o şi la adunarea acţionarilor precedentă, când s-a votat prelungirea mandatului Franklin cu doar un an, faţă de patru ani cât voia administatorul. Cu puţin timp înainte de AGEA din 13 februarie, Franklin a reacţionat la anunţul lui Boloş.

„De când a preluat mandatul de administrare al Fondului în anul 2011, Franklin Templeton a obţinut rezultate remarcabile pentru acţionarii Fondului Proprietatea, printre care: a generat randamente anuale compuse de 20,29% în lei (şi 16,90% în dolari) pentru acţionari, de la listarea fondului la BVB. Acest lucru se poate compara în mod favorabil cu mulţi indici bursieri; a distribuit peste 28,5 mld. lei (6,9 mld. dolari) acţionarilor săi printr-o combinaţie de dividende, răscumpărări de acţiuni şi oferte publice de cumpărare; a finalizat 14 programe de răscumpărare de acţiuni în valoare de 10.319,5 mil. lei şi a propus acţionarilor începerea celui de-al 15-lea program de răscumpărare“, a transmis Franklin marţi. 

Guvernul României a discutat încă din vara anului 2022 listarea Salrom la BVB printr-o ofertă publică iniţială (IPO), după ce în iulie 2021 acţionarii Salrom aprobaseră de principiu listarea. Fondul selectase atunci BRD pentru a coordona tranzacţia. 

Fondul Proprietatea deţine 49% din capitalul social al Salrom, participaţie evaluată la 318 mil. lei şi care reprezintă circa 13,55% din valoarea activului net al FP. Restul de 51% din acţiuni este controlat de statul român, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. 

În iulie 2023, FP a listat participaţia de aproape 20% la Hidroelectrica pentru 10,5 mld. lei, care a fost cea mai mare listare din România până în prezent şi una dintre cele mai mari din Europa de Est. Franklin a făcut de asemenea un bilanţ al tranzacţiilor de la înfiinţare până acum. 

„Atragerea a peste 1,5 miliarde dolari în materie de investiţii în portofoliu străin în România începând cu 2011; executarea a 35 de tranzacţii private şi 14 exit-uri complete prin intermediul pieţei de capital, cu o valoare cumulată de peste 19,8 miliarde lei (4,3 miliarde dolari)”, a transmis administratorul. 

Fondul Proprietatea are 3 mld. lei capitalizare, după ce acţiunile au avut o dinamică liniară de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 49,6 mil. lei, arată datele BVB. În ultimul program de răscumpărare, fondurile de pensii private Pilon II şi cele facultative Pilon III şi-au redus participaţia la FP de la 35,5% la 18,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO