Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Indicele BET scade pe 5 octombrie pentru a treia şedinţă la rând: minus 0,6%. Lichiditatea, la jumătate faţă de media anului. Acţiunile Băncii Transilvania, minus 1,3%. Petrom, minus 0,4%, Fondul Proprietatea, minus 2,5%, Hidroelectrica, minus 0,4%. TTS, pe plus

Bursă: Indicele BET scade pe 5 octombrie pentru a treia...

Autor: Liviu Popescu

05.10.2023, 18:05 934

Indicele principal BET al Bursei de Valori Bucureşti, care reflectă evoluţia celor mai lichide 20 de acţiuni, a scăzut joi cu 0,6% la 14.040 de puncte, fiind pentru a treia şedinţă consecutivă pe minus, potrivit datelor BVB. Miercuri indicele a scăzut cu 1,6% iar marţi cu doar 0,06%.

Dinamica înregistrată astăzi la Bucureşti este în contrast comparativ cu ce s-a întâmplat pe bursele europene acolo unde de exemplu FTSE 100% creşte cu 0,7%, CAC40 la Paris stagnează, STOXX 600 cu 0,3%. La Frankfurt, DAX a trecut din teritoriu pozitiv în negativ.

Asta şi pentru că, spun brokerii, cel mai probabil sunt investitori care marchează din profituri după ce în ultimele zile din septembrie Bursa de Valori a atins un maxim istoric prin prisma BET, atunci mai multe companii – precum Petrom, Hidroelectrica, Banca Transilvania – fiind la evaluări nemaîntâlnite.

“Se pare că la BVB se marchează în continuare profituri după creşterile din septembrie. Deocamdată nu pare să fie vorba de mai mult decât o simplă corecţie şi în continuare cred că o continuare a corecţiilor va rezulta în apariţia mai multor cumpărători în piaţă”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring. “De altfel vedem că la anumite niveluri apar deja ordine de cumpărare, dacă e un discount în piaţă”, adaugă el.

Tranzacţiile pe segmentul de acţiuni au fost joi de 46 mil. lei, la jumătate faţă de media anului.

Din rândul celor 20 de acţiuni ale indicelui principal BET cele mai abrupte cinci scăderi au fost joi la Fondul Proprietatea (-2,5%), Digi (-1,9%), Banca Transilvania (-1,3%), TeraPlast (-1,1%), Electrica (-0,8%). La polul opus, cele mai mari cinci creşteri ale preţurilor acţiunilor au fost înregistrate la Transport Trade Services (Ă0,9%), Purcari (Ă0,6%), Bursa de Valori (â0,6%), Conpet (Ă0,5%), Transelectrica (0,3%). Acţiunile Hidroelectrica – cea mai mare companie listată - au scăzut cu 0,4%.

Cele mai lichide cinci acţiuni au fost Banca Transilvania (10,6 mil. lei), Fondul Proprietatea (7,7 mil. lei), Petrom (6,1 mil. lei), Hidroelectrica (5,3 mil. lei), Digi (4,2 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO