Burse - Fonduri mutuale

Bursa începe pe plus săptămâna aceasta: Indicele BET urcă uşor cu 0,08% la un nou maxim post-criză de 10.095,26 puncte

Bursa începe pe plus săptămâna aceasta: Indicele BET...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

20.01.2020, 18:48 150

Piaţa locală de acţiuni a început pe plus săptămâna, toţi cei nouă indici ai Bursei de Valori  Bucureşti (BVB) marcând aprecieri luni. Indicele BET-FI al societăţilor de investiţii financiare a condus din nou mişcarea ascendentă, cu un nou salt, de 1,76%.

BET-FI ajunge astfel la 51.704,46 de puncte, un nou maxim multianual, în contextul în care SIF-urile ce compun alături de Fondul Proprietatea coşul de acţiuni au raportat recent o evaluare puternic pozitivă a activelor pentru luna decembrie (mai mari cu peste 20%), iar investitorii aşteaptă aplicarea legii care elimină pragul de deţinere de 5%.

La rândul său, indicele BET a urcat uşor, cu 0,08%, la un nou maxim post-criză, respectiv un nivel de 10.095,26 puncte, evoluţie venită în contextul în care parcursul activelor de risc din Europa a fost mixt. Totodată, la ora transmiterii ştirii, indicia bursieri din Statele Unite continuau raliul către noi maxime istorice.

Din punctul de vedere al lichidităţii, săptămâna a debutat negativ, valoarea tranzacţionată fiind de doar 25,7 milioane de lei (5,38 milioane de euro), după două zile consecutive în preajma valorii consemnate anul trecut, de circa 39 milioane de lei.

Din cadrul indicelui BET, cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de: Transgaz (TGN) plus 1,37%, Conpet (COTE) plus 1%, Electrica (EL) plus 1,4% şi OMV Petrom (SNP), plus 0,67%. La polul opus regăsim titlurile Transelectrica (TEL), cu o scădere de 1,72%, Digi Communications (DIGI), care au pierdut 1,17% şi Nuclearelectrica (SNN), cu un minus de 0,92%.

Titlurile Banca Transilvania (TLV), care au urcat cu 0,19%, au ocupat prima poziţie în topul celor mai tranzacţionaţi emitenţi, cu schimburi în valoare de aproape 5,17 milioane de lei. Titlurile băncii sunt urmate în clasamentul rulajelor de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), cu 4,01 milioane de lei, şi Fondul Proprietatea (FP) cu tranzacţii în sumă de 2,1 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO