Burse - Fonduri mutuale

Bursa încearcă să-şi revină, dar nu are susţinere din partea investitorilor

Autor: Stefan Musgociu

05.12.2010, 23:45 36

Alin Brendea, director de opera­ţiuni la firma de brokeraj PrimeTran­sac­tion, crede că în ultimele şase luni imaginea României înplan econo­mic a creat un baraj în faţa oricărei intenţii deinvestiţie semnificativă pe piata bursieră locală, chiar încontextul creşterilor înregistrate de bursele mature.

"Ca atare piaţa a rămas lipsită de motorul principal care ofereavola­tilitate. Speculatorii autohtoni au găsit astfel piaţa internădin ce în ce mai neatractivă. În plus cash-flow-ul negativ pe caremulţi dintre investitori îl au în ultimul an împreună cu o ofertădin ce în ce mai diversificată de tranzacţionare pe pieţele străineau determinat o şi mai slabă prezenţă a investitorilor autohtoni pepiaţă", a adăugat brokerul.

El crede că piaţa va reveni din letargie abia anul viitor, dupălistarea Fondului Proprietatea.

Bursa a crescut vineri cu 1,17%, pentru a patra şe­din­ţăconsecutiv, însă pe o lichiditate în scădere. Pia­ţa a avansat înultima săp­tămână cu 2,55%, investitorii în­cer­când să reacţionezela evoluţia con­sem­nată de pieţele externe, după tem­pe­rareatemerilor privind posibila extin­dere a crizei europene acreditelor în alte state ale zonei euro în pofida acor­dului definanţare externă pregătit de UE şi FMI pentru Irlanda.

Raportat la nivelul de la finalul săp­tă­mânii anterioare,indicele BET a câş­ti­gat 2,33%, iar indicele BET-FI, altitlu­rilor celor cinci SIF-uri, a avansat cu 1%.

Alin Brendea consideră că piaţa locală este influenţată înprimul rând de faptul că sunt puţine companii listate şi călichiditatea este redusă. "Din păcate rolul principal al bursei, dea finanţa idei co­recte şi profitabile de afaceri, nu a fostniciodată îndeplinit. Acest lucru este deter­minat atât deemitenţi, care nu au simţit în bursă o alternativă confortabilă definanţare, cât şi de investitorii ro­mâni, atraşi în principal devolatilitatea unei pieţe bursiere şi mai puţin de plus-valoarea pecare ea o poate adăuga în timp".

El spune că investitorii locali s-au axat mai mult pe speculaţiipentru a obţine randamente ridicate pe termen scurt.

"În acest context, trendurile au fost trasate de investitoriimari, aşa cum se întâmplă în definitv pe orice bursă, însăfatalmente pe piaţa românească aceştia sunt străini, lipsindinvestitori instituţionali autohtoni dedicaţi pieţei interne saumăcar activi pe aceasta", a afirmat brokerul.

Vineri, cele mai multe acţiuni au consemnat variaţii reduse, pefondul unor transferuri cu volume mici de titluri, în valoarecumulată de doar 12 milioane de lei (2,8 milioane de euro).

Acţiunile BRD (BRD) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mailichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 2,2 milioane de lei,respectiv 1,9 mi­lioane de lei. Cel mai mare pachet de titluri BRDa fost cedat în jurul orei 15:30, la preţul de 12,1 lei, încreştere cu 1,68%. La acest nivel au şi închis şedinţa.

Ultimul transfer cu acţiunile SIF Oltenia a fost realizat la1,28 lei, cotaţie similară cu ultimul preţ de joi.

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au însumat 766.000 de lei, valoarede aproape patru ori mai redusă decât rulajul de joi, de 2,9milioane de lei. Titlurile Iproeb (IPRU) au fost cele mai lichide,cu transferuri de 254.000 de lei, iar cotaţia a scăzut cu 1,59%, la1,24 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO