Burse - Fonduri mutuale

Bursa incearca sa atraga fondurile straine cu tranzactii extrabursiere

Bursa incearca sa atraga fondurile straine cu tranzactii extrabursiere

Stere Farmache, presedintele BVB: Am discutat cum putem sa implementam aceste tranzactii in Romania pe o piata nelichida, astfel incat sa nu avem un impact negativ asupra lichiditatii pe piata regular si asupra preturilor de tranzactionare.

05.04.2009, 17:10 144

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au aprobat vineri introducerea tranzactiilor extrabursiere (OTC - over-the-counter), aceste transferuri urmand a fi utilizate intr-o prima etapa de market-makeri, potrivit presedintelui BVB Stere Farmache.

Tranzactiile OTC reprezinta transferuri de actiuni realizate in afara pietei reglementate, realizate in urma negocierii directe dintre vanzatori si cumparatori. Spre deosebire de tranzactiile de pe Bursa, aceste transferuri sunt mai putin transparente, nefiind publicate datele fiecarei tranzactii, respectiv pretul sau cantitatea. Astfel de tranzactii sunt des intalnite pe pietele de capital dezvoltate. De exemplu, pe bursa din Viena se realizeaza tranzactii OTC chiar si cu actiuni romanesti, cum ar fi Petrom sau Impact, potrivit raportarilor disponibile.
Posibilitatea de a tranzactiona in afara Bursei ar putea face actiunile listate pe piata locala mai atractive pentru investitorii straini, ceea ce ar duce si la o crestere a lichiditatii BVB. Tranzactiile OTC vor putea permite fondurilor de investitii din afara Romaniei sa cumpere actiuni la companiile autohtone fara sa isi deschida cont la o firma de brokeraj locala. Astfel, fondul de investitii ar putea sa cumpere actiunile de la un alt fond sau de la un broker, care in a achizitional anterior titlurile de la Bursa pe cont propriu.
Un alt avantaj al tranzactiilor OTC pentru investitorii straini este ca plata actiunilor se poate realiza si in valuta, spre deosebire de tranzactionarea la BVB unde acestia platesc numai in lei, ceea ce duce la costuri suplimentare. Transferul dreptului de proprietate se realizeaza tot prin inscrierea actiunilor in cont la Depozitarul Central.
Pe de alta parte, aceste modificari ar putea determina fondurile straine sa utilizeze mai mult piata OTC, cu un impact negativ asupra pietei regular. Reprezentantii BVB sustin insa ca vor incerca sa evite aceasta situatie.
"Am discutat cum putem sa implementam aceste tranzactii in Romania pe o piata nelichida, astfel incat sa nu avem un impact negativ asupra lichiditatii pe piata regular si asupra preturilor de tranzactionare. Vom stabili reguli clare cu privire la scopul, marimea si pretul acestor tranzactii, precum si asupra interpretarii termenului "best execution". S-a aprobat o implementare graduala a tranzactiilor OTC, incepand cu market-makerii, care au nevoie de aceste tranzactii pentru a sustine cotatiile", a precizat Stere Farmache.
Maker-makerii sunt societati de brokeraj sau banci care activeaza la Bursa si care si-au luat un angajament ferm de a realiza zilnic tranzactii cu titlurile pentru care sunt formatori de piata.
Depozitarul Central a lansat in luna februarie un serviciu de decontare a transferurilor extrabursiere, dupa ce la finele anului trecut a primit aprobarea din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
 
Ce au hotarat vineri actionarii BVB:
 
  • Introducerea tranzactiilor OTC (over-the-counter). Intr-o prima faza doar market-makerii vor putea derula astfel de tranzactii extrabursiere. Tranzactiile OTC ar permite fondurilor de investitii straine sa cumpere actiuni direct de la alte fonduri, fara a apela la serviciile unei societati de brokeraj locale.
  • Transformarea actiunilor preferentiale ale BVB in actiuni ordinare. Practic toti actionarii vor avea drept de vot in AGA, indiferent daca sunt societati de brokeraj sau persoane fizice. Aceast este prima etapa in vederea listarii BVB, care s-ar putea realiza in termen de 9-15 luni, potrivit lui Stere Farmache.
  • Alegerea lui Liviu Giugiumica in Consiliul de Administratie al BVB. Liviu Giugiumica, directorul executiv al UniCredit CA IB Securities, fusese ales la sfarsitul lui februarie ca membru provizoriu in CA, dupa demisia lui Nicolae Rusu. Contracandidatul sau la un loc in CA a fost Valerian Ionescu, directorul de tranzactionare al BCR, care a lucrat anterior tot in cadrul CA IB Securities.
  • Desemnarea lui Lucian Isac, directorul general al Estinvest, pentru ocuparea locului vacant in Consiliul de Administratie al Depozitarului Central.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO