Burse - Fonduri mutuale

Bursa i-a trimis din nou pe investitori la o scurta plimbare

Bursa i-a trimis din nou pe investitori la o scurta plimbare
26.10.2008, 18:53 15

"Suspendarea de vineri a venit in ton cu evolutiile pietelor externe, care au pierdut intre 4% si 5%. In conditii normale, o astfel de decizie ar avea un impact psihologic printre investitori, insa suspendarea nu a avut un astfel de efect vineri, piata continuand sa scada dupa reluarea tranzactiilor", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul IFB Finwest.

Titlurile Petrom (SNP) au pierdut in sedinta de vineri 13%, atingand un pret de tranzactionare de 0,148 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au consemnat cea mai mare corectie posibila, de 15%, titlurile companiei petroliere fiind tranzactionate la pretul de 0,0221 lei/actiune. Companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat pierderi de 10,2% si respectiv de 14,4%.
Societatile financiare de investitii au inregistrat de asemenea corectii drastice, cea mai mare scadere fiind consemnata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au coborat cu 14,9% sub nivelul de referinta, atingand un pret de 0,315 lei/actiune. In topul scaderilor au urmat actiunile SIF Moldova (13,2%), SIF Banat-Crisana (13,1%) si SIF Muntenia (10,5%).
Evolutiile negative ale societatilor financiare au redus cotatia indicelui de profil, BET-FI cu 12,8%, atingand nivelul de 11.100 de puncte.
"Bursa reactioneaza in cea mai mare masura cu evolutiile pietelor externe, din aceasta cauza suspendarea de vineri dupa parerea mea a fost inutila", a adaugat Chisu.
In sectorul bancar, cea mai mare scadere a fost inregistrata de titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS), care au coborat cu 14,9% sub nivelul de referinta, in vreme ce actiunile BRD Groupe SocGen (BRD) au consemnat o corectie de 8,1%.
Titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis la acelasi nivel de referinta atins in sedinta de joi, de 0,206 lei/actiune.
"Scaderea de pe Bursa este extrem de violenta, iar din acest motiv este foarte greu de apreciat cand piata se va opri din scadere si va intra intr-o perioada de acumulare. Cu toate acestea piata este avida de crestere, iar revenirea va fi una brusca, cu cresteri de doua cifre, dupa care va urma o perioada de capitalizare", a apreciat in continuare Chisu.
Valoarea tranzactiilor a atins in sedinta de vineri nivelul de 26,4 mil. de lei (7,1 mil. de euro).
Pe plan extern, principalii indici europeni au inregistrat corectii semnificative, cuprinse intre 4% si 5%, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele britanic FTSE 100, care a pierdut 5%, pana la nivelul de 3.800 de puncte.
Indicele german DAX a inregistrat o scadere de 4,9%, in timp ce indicele francez CAC 40 a coborat cu 3,6%. Indicele american Dow Jones a pierdut in sedinta de vineri 300 de puncte, ceea ce inseamna o scadere de 3,6%, fata de nivelul de referinta de joi.
"Actiunile bune vor reusi sa recupereze scaderile consemnate in acest an in cel putin 3 ani, in timp ce restul actiunilor vor avea nevoie chiar si de mai mult timp pentru a atinge din nou nivelurile de acum un an. Un lucru este cert, lumea o sa se uite mai atent de acum incolo la ce cumpara", a incheiat Chisu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO