Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Grupul BVB, operatorul pieţei de capital din România, a încheiat T1/2024 cu un profit net circa 3 mil. lei, în creştere cu 68% faţă de anul trecut

Bursă. Grupul BVB, operatorul pieţei de capital din...

Autor: Eduard Ivanovici

09.05.2024, 10:35 148

Bursa de Valori Bucureşti (simbol bursier BVB), operator al pieţei locale de capital şi acţionar majoritar la Contrapartea Centrală (CCP) şi Depozitarul Central, a înregistrat în primele trei luni ale anului un profit net de 2,96 milioane de lei la nivel de grup, cu 68% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2023, în vreme ce marja netă a crescut de la 14% la 17%.

Veniturile operaţionale au însumat 17,25 milioane de lei, plus 34% an/an ca urmare a evoluţiei pozitive a segmentelor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare, iar cheltuielile operaţionale s-au majorat de la 11,9 milioane la 15 milioane de lei, arată raportul financiar publicat pe bvb.ro.

Lichiditatea de la BVB a ajuns în primele trei luni din 2024 la 6,1 miliarde de lei, cu 135% peste intervalul similar al anului precedent, iar indicele de referinţă a închis T1 cu un plus de 10,8%, după multiple serii de maxime istorice.

Acţiunile companiei evaluate la circa 520 de milioane de lei se tranzacţionează în scădere cu 2% anul acesta, pe un BET în urcare cu 11,8%. Dinamica din ultimele 12 luni constă într-un avans de 40,7%, în timp ce benchmark-ul s-a apreciat cu 41,1%.

 

Ce mai reiese din raportul la T1:

 

„Creşterea veniturilor operaţionale ale BVB individual, din trimestrul I 2024, se datorează, în principal, veniturilor din tranzacţionare, respectiv venituri din piaţa principală- tranzacţii regular cu acţiuni, depăşind 5 mil. lei, influenţate de valorile tranzacţionate, evoluţie pozitivă ulterioară intrării la tranzacţionare a acţiunilor Hidroelectrica, a creşterii lichidităţii în piaţa şi numărului de investitori mai mare. Veniturile din oferte publice au scăzut ca urmare a unor oferte de răscumpărare semnificative derulate în perioada precedentă şi care nu se mai regăsesc în T1 2024.

Creşterea de 13% a veniturilor din menţinere şi admitere emitenţi pana la valoarea de 1,35 mil. lei, se datorează, în principal, indexării tarifelor de menţinere la tranzacţionare începând cu 1 ianuarie 2024 cu rata medie a inflaţiei publicată pentru anul 2023, respectiv 10,4%.

Creşterea de 38% a veniturilor din vânzare date bursiere până la valoarea de 1.28 mil. lei, a fost influenţată de numărul de utilizatori finali şi clienţi de date mai mare faţă de perioada precedentă, dar şi de aplicarea noului plan de tarife valabil începând cu 1 ianuarie 2024.

Veniturile segmentului post-tranzacţionare realizate de Depozitarul Central (DC) au crescut cu 38% până la valoarea de 8,19 mil. lei, în principal, ca urmare a creşterii valorii portofoliilor administrate de agenţii custode, creşterii unor tarife începând cu 1 februarie 2024, în special a tarifului de menţinere pentru emitenţi, precum şi ca urmare a efectuării unor operaţiuni de tip one off.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO