Burse - Fonduri mutuale

Bursa face un pas timid in sus

25.01.2007, 19:15 14

Bursa a inchis ieri in crestere usoara, pe fondul unei lichiditati destul de ridicate, valoarea tranzactiilor din piata depasind 20 de milioane de euro.
Sedinta de tranzactionare de azi de la Bursa va incepe cu o ora mai tarziu, respectiv la 10:30 fata de 9:30, ora obisnuita de predeschidere a pietei.
Decizia a fost luata de Consiliul Bursei in semn de proteste fata de neclaritatea privind impozitarea castigurilor de pe piata de capital.
Brokerii sustin pozitia inaintata de conducerea Bursei, acestia considerand ca o impozitare a castigurilor brute ar fi in detrimentul investitorilor, ajungandu-se chiar in situatia ca cei care au pierdut bani pe bursa anul trecut sa-si blocheze niste bani la bugetul de stat.
"Pe termen scurt, Bursa va fi influentata de neclaritatile privind plata impozitului din castigurile de capital. Actuala situatie mi se pare aberanta, in masura in care sunt investitori care au iesit pe pierdere anul trecut si care ar putea fi nevoiti sa crediteze statul pe o perioada de aproape un an", considera Ion Creanga, trader la societatea de brokeraj Equity Invest.
Unii brokeri sunt de parere ca piata ar putea fi afectata pe termen scurt, ca urmare a sistemului de impozitare a castigurilor brute aferente anului precedent.
"Cred ca in urmatoarea perioada piata va avea o tendinta usoara de scadere, in conditiile in care investitorii ar putea fi determinati sa vanda din actiunile detinute in portofoliu pentru a-si plati impozitul pe castigurile brute", spune Ion Creanga.
SIF-urile au castigat ieri in medie 1,2%, dupa ce in debutul sedintei inregistrau scaderi de peste 1%.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia si SIF Moldova, care au castigat 1,7%, respectiv 0,6% pe rulaje de peste 4,3 mil. euro (14,7 mil. lei) fiecare.
Indicele BET a urcat cu 0,9%, atingand un nou maxim istoric, dupa cel inregistrat la inceputul acestui an. Fata de sfarsitul anului trecut, principalele titluri incluse in indice au crescut in medie cu 7,3%.
La aprecierea de ieri a BET cea mai mare contributie au avut-o actiunile Oltchim si Banca Transilvania, care au inregistrat un avans de 4,5%, respectiv 2,9%. De cealalta parte, titlurile Petrom au inchis pe minus, cu 2,4%, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare au adaugat 2%.

Actiunile Banat-Crisana au castigat 0,9%, pe un rulaj de circa un milion de euro (3,5 milioane de lei). In afara pietei, toate cele cinci SIF-uri au facut obiectul unei tranzactii speciale, valoarea pachetelor transferate ridicandu-se la circa 0,46 milioane de euro (1,5 milioane de lei) fiecare. Pretul la care s-a realizat tranzactia speciala cu actiunile SIF Banat-Crisana a fost de 3,32 lei/actiune, cu 1,2% peste nivelul din sedinta precedenta. Aceste titluri au fluctuat pe parcursul sedintei intre un prag minim de 3,18 lei/actiune si unul maxim de 3,33 lei/actiune. Inchiderea pe actiunile SIF Banat-Crisana s-a realizat la un curs de 3,31 lei/actiune.

Titlurile Bancii Transilvania au inregistrat un avans de aproape 3%, pe fondul unor tranzactii ridicate in valoare de 2,7 milioane de euro (9,2 milioane de lei). Aceste titluri au revenit ieri la tranzactionare, dupa ce fusesera suspendate in vederea operarii in Registrul Actionarilor a majorarii de capital efectuata prin conversia unor obligatiuni in actiuni ce au totalizat 0,55 milioane de lei, pana la nivelul de 393,35 milioane de lei (circa 116,3 mil. euro). De la sfarsitul anului precedent, aceste titluri s-au apreciat cu aproape 6%, cursul actiunilor atingand miercuri nivelul maxim din acest an. Actiunile Bancii Transilvania au fost tranzactionate la inchidere la un curs de 1,07 lei/actiune.

Actiunile producatorului de motoare pentru aviatie Turbomecanica BucureSti au facut ieri obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, care au cumulat un milion de euro (aproape 3,4 milioane de lei). "Cred ca au avut loc mai mult schimburi de pachete intre actionari cu titlurile Turbomecanica. Aceste actiuni sunt interesante mai ales pe termen lung, in eventualitatea unei preluari si a faptului ca detine destul de multe terenuri", spune Ion Creanga, trader la societatea de brokeraj Equity Invest. Dupa desfiintarea PAS-ului la finalul anului trecut, membrii din conducerea Turbomecanica au vandut pe Bursa pachete importante de actiuni ale companiei.

Titlurile producatorului de Tevi Mittal Steel Roman au facut ieri pe piata RASDAQ obiectul unei tranzactii speciale ridicate, prin care s-au transferat 80.000 de actiuni. Valoarea transferului a fost de peste 0,53 milioane de euro
(1,8 milioane de lei) si s-a realizat la un pret de 22,5 lei/actiune, cu putin sub nivelul de inchidere din sedinta precedenta, de 22,9 lei/actiune. Mittal Steel Roman va infiinta in parteneriat cu combinatul siderurgic Mittal Steel Galati o societate mixta in domeniul tevilor, dupa ce aceasta din urma a renuntat la intentia de vanzare a activelor sectiei de tevi sudate catre Mittal Steel Iasi. In acest an, actiunile Mittal Steel Roman s-au apreciat cu 5%.

Actiunile Rompetrol (Vega) au sarit cu aproape 10%, valorea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la circa 88.000 de euro (aproape 0,3 milioane de lei). In ultima perioada, actiunile Rompetrol Vega s-au plasat pe un trend puternic ascendent, acestea apreciindu-se cu peste 45% in decurs de mai putin de o luna, pe fondul unor tranzactii in crestere. De la inceputul acestui an, aceste titluri au adus un randament de circa 14%. Actiunile companiei specializate in fabricarea produselor din prelucrarea titeiului au fost tranzactionate pe parcursul sedintei la un pret minim de 0,726 lei/actiune, inchiderea realizandu-se pe maxim, la 0,8 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO