Burse - Fonduri mutuale

Bursa extremelor: acum nu mai vinde nimeni

Bursa extremelor: acum nu mai vinde nimeni
14.10.2008, 20:23 18

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri una dintre cele mai mari cresteri din toate timpurile, continuandu-si revenirea, dupa ce a suferit saptamana trecuta cele mai puternice scaderi de la redeschiderea ei, in 1995.

Indicele BET, care urmareste cele mai importante zece actiuni listate la Bursa, a crescut ieri cu 10,62%, a doua crestere din istoria de 13 ani a pietei de la Bucuresti, la doar doua zile dupa ce vineri inregistrase o scadere de 9,93%, a doua scadere din istorie. Cea mai mare crestere zilnica a BET, de 10,64%, s-a inregistrat pe 6 noiembrie 1998, cand piata a inceput sa-si revina dupa criza din Rusia. Piata a recuperat ieri 2,4 mld. euro la nivel de capitalizare, dupa ce pierduse 6,7 mld. euro saptamana trecuta. Majoritatea actiunilor listate au inregistrat cresteri cuprinse intre 13% si 15% si doar absenta de la tranzactionare a titlurilor Bancii Transilvania (TLV) a impiedicat indicele BET sa stabileasca ieri un nou record de crestere.
Actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF), titlurile BRD si Carpatica (BCC), cele ale companiilor de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) si alte actiuni importante au atins maximele permise pe parcursul unei sedinte de tranzactionare si au ramas fara vanzatori cu circa doua ore inainte de inchiderea sedintei, situatie diametral opusa celei de saptamana trecuta, cand in sedintele de miercuri si vineri acestea ramaneau fara cumparatori, inregistrau scaderi de 15% si determinau conducerea Bursei sa opreasca sedinta de tranzactionare. Violenta cresterilor de ieri i-a determinat pe brokeri sa vorbeasca despre o "panica la cumparare". Multi investitori care au asteptat pana acum cu bani in cont sa vada pana unde scade Bursa au intrat dintr-o data la cumparare, dupa ce au vazut cresteri de 11% pe bursa americana in sedinta de luni si de 4-5% pe pietele europene ieri. Practic, ieri investitorii s-au temut ca aceste cresteri vor continua si nu vor mai apuca sa cumpere actiuni la nivelurile actuale. "Ceea ce s-a intamplat atat la noi, cat si pe pietele externe in ultimele doua zile a fost practic rezultatul planului grupului G7 si a faptului ca europenii au reusit sa faca mai multe decat americanii, aducand increderea in piata. De asemenea, si evolutia americanilor de luni a ajutat cresterile bursiere", spune Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest. Printre putinii emitenti pe care investitorii au mai gasit actiuni de cumparat pana in finalul sedintei a fost Petrom (SNP), care a crescut cu 13,5% si a inregistrat un volum de tranzactionare record de 4,6 mil. euro. Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri s-a ridicat la 14,5 mil. euro, iar numarul tranzactiilor a depasit 10.700.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO