Burse - Fonduri mutuale

Bursa este în cumpănă: BET-ul a pierdut ieri 3%. Vin corecţii şi mai mari sau scăderile sunt o oportunitate pentru a cumpăra?

Bursa este în cumpănă: BET-ul a pierdut ieri 3%. Vin corecţii şi mai mari sau scăderile sunt o oportunitate pentru a cumpăra?

Autor: Adrian Ionut Cojocar

13.03.2012, 00:05 1418

Bursa de la Bucureşti a înregistrat ieri una dintre cele mai mari corecţii din acest an, de peste 3% pe titlurile importante, iar investitorii se întreabă în aceste zile dacă acestea vor continua, ca în primăvara anului trecut, sau piaţa îşi va relua curând trendul de creştere.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) coborau la un moment dat cu 3,8%, cele ale Petrom (SNP) se corectau cu 3,2%, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) erau pe minus cu aproape 6%.

Bursa a închis pe minus şi săptămâna trecută, după ce de la începutul anului înregistra creşteri de 25% pe BET, de peste 30% pe SIF-uri şi chiar de 40% pe Fondul Proprietatea şi Petrom. În general, după astfel de creşteri puternice urmează corecţii semnificative, când investitorii care au cumpărat în prima parte a perioadei de creştere încep să-şi marcheze profiturile. Aşa s-a întâmplat aproape la fiecare început de an, din 2004 până acum (cu excepţia 2008 şi 2009 când bursa a scăzut în primele luni ale anului).

Cei mai mulţi brokeri şi analişti nu văd însă motive de îngrijorare prea mari şi spun că aceste scăderi sunt sănătoase pentru piaţă, chiar dacă corecţiile de ieri sunt mai puternice decât cele cu care s-au obişnuit investi­torii în ultima perioadă.

"Este chiar sănătoasă o corecţie. Tren­dul nu este liniar în sus, de obicei este în dinţi de fierăstrău. Nu văd să intre piaţa pe un trend puternic în jos. Corecţiile sunt determinate în mare parte de marcările de profit. Sunt corecţii destul de abrupte, însă vin după creşteri la fel de abrupte, mai ales pe unele acţiuni cum sunt SIF-urile. Cotaţia SIF Moldova practic s-a dublat din octombrie şi pe Fondul Proprietatea am avut parte de o creştere de 50% în decurs de câteva luni. Sunt nişte rentabilităţi foarte bune şi mulţi nu mai aşteaptă dividendele", a precizat Adrian Ceucă, directorul de­parta­mentului Clienţi din cadrul Broker Cluj.

Creşterile de început de an au fost mereu urmate de corecţii puternice

În ultimii ani, mai cu seamă de când a început criza, de fiecare dată când piaţa a înregistrat o creştere puternică aceasta a fost urmată de o scădere la fel de puternică care a anulat aproape tot avansul anterior.

De exemplu, în vara anului 2010, după o creştere spectaculoasă a pieţei, care s-a dublat într-un singur an, acţiunile s-au corectat mai apoi cu 30%, iar SIF-urile au pierdut jumătate din valoare. În pri­măvara anului trecut, după un debut de an cu creşteri importante, acţiunile de pe bursă au pierdut tot avansul câştigat anterior până în luna octombrie.

"Piaţa a crescut suficient de mult ca investitorii să-şi marcheze profiturile. Discutăm aici de randamente foarte mari, de 30-40% pe unele titluri şi sunt tentaţi să marcheze profit la ştiri negative care pun o presiune suplimentară pe cursul acţiunilor. Cei care marchează sunt speculatori care au randamente foarte bune pe plasamentele realizate. Piaţa oscilează în funcţie de pieţele internaţionale şi când apar zvonuri de genul restructurării datoriilor Portugaliei piaţa scade. Evoluţia bursei în continuare depinde de con­firmarea acestor zvonuri cu privire la Portugalia. Dacă se infirmă, cursul acţiunilor va intra pe trend ascendent", spune Rareş Nilaş, directorul general al firmei de brokeraj BT Securities.

Piaţa a debutat anul acesta cu unele dintre cele mai mari aprecieri de pe plan mondial, avansul de 21% al indicelui BET din primele două luni ale anului reprezentând a patra creştere în rândul a 78 de burse de pe plan internaţional.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP) ajunseseră să se tranzacţioneze la preţuri cu 40% mai ridicate decât la începutul anului, iar în prezent au redus o parte din avans.

SIF-urile, care au marcat apre­cieri de peste 50% în ultimele luni, con­semnau ieri scăderi de până la 3%.

Indecizia de pe pieţele internaţionale a grăbit mar­cările de profit

Scăderile de ieri de pe bursă au venit mai mult pe fondul unei stagnări la nivelul principalelor burse europene, care con­semnau variaţii reduse în jurul nivelurilor de închidere de la finele săptămânii trecute.

"Nu cred că vor fi corecţii puternice, mai degrabă fac parte din categoria corecţii sănătoase. Nu este începutul sfârşitului, ci o parte din început. Investitorii au luat o pauză şi le văd mai mult ca motiv de cumpărare. Trendul acesta ascendent cred că va mai ţine cel puţin până în luna mai - iunie, adică până în vară. Şi oferta Transelectrica ar putea avea o influenţă. Dacă se face impactul va fi unul neutru spre uşor pozitiv. Dacă nici o ofertă de 30 milioane de euro cum e cea de la Transelectrica nu se subscrie, semnalul va fi unul negativ", spune Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood&Co, firmă care tranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti.

Brokerii spun că investitorii de la bursă sunt încă neîncrezători în piaţa de capital şi indecişi, lucru care-şi pune amprenta asupra evoluţiei acţiunilor.

"Piaţa este încă dominată de neîncredere şi indecizie, în timp ce depozitele bancare continuă să crească. Şi pe pieţele externe este o anumită indecizie. Semnalele sunt destul de bune, dar criza datoriilor suverane este departe de a se fi terminat. Se vorbeşte acum de Portugalia. Este o încetinire vizibilă a economiei, recesiune pe afară, nu sunt tocmai motive de creşteri deosebite", a precizat Adrian Ceucă.

Analiştii mizează pe factorul electoral

Alţi analişti spun că anul 2012 va beneficia de impulsul dat de alegerile care au loc în majoritatea statelor. Acest lucru s-a văzut şi pe plan local, în prezent vorbindu-se de majorarea salariilor bugetarilor din vară pentru a veni în sprijinul economiei.

"Pe plan extern America împinge lucrurile de la spate, iar într-un an de alegeri peste tot în lume tonul trebuie întreţinut. Mă îndoiesc că a vândut cineva pe ştirea despre majorarea salariilor bugetare. Mai importantă mi s-a părut declaraţia lui Băsescu despre Petrom care cred că este posibil să fi afectat cotaţia acţiunilor pe piaţă mai ales după ce anterior spunea că trebuie să mergem în direcţia liberalizării preţurilor la gaze", a mai spus Ovidiu Fer.

Potrivit lui, există multiple motive pentru care momentul actual este unul propice achiziţiilor pe bursă.

"General vorbind, corecţia aceasta este o oportunitate foarte bună de a intra din motive de multiplii, de infuzii de bani pe pieţele emergente, de randamente ridicate din dividende sau aşteptări cu privere la unele tranzacţii, cum este de exemplu la SIF 5 cu Erste în condiţiile în care acţiunile acesteia se tranzacţionează cu cel mai mare discount dintre SIF-uri. Cred de asemenea că dividendele de la Petrom se vor apropia de 2 miliarde de lei. Mă aştept să fie spre limita superioară, de 60% din profit. Majorarea de capital de la SIF Moldova este evenimentul anului şi mai ales schimbarea limitei de cvorum propusă de companie", a conchis Fer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO