Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Varşovia vine la Bucureşti să atragă IPO-uri. Va reuşi să facă ce BVB n-a făcut în trei ani?

Bursa din Varşovia vine la Bucureşti să atragă IPO-uri. Va reuşi să facă ce BVB n-a făcut în trei ani?

Autor: Roxana Pricop

22.09.2011, 00:04 515

Bursa de Valori din Varşovia organizează un concurs de proiecte pentru antreprenorii din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, al cărui premiu este o listare pe sistemul alternativ NewConnect sau o finanţare de tip venture capital. Bursa de la Bucureşti (BVB) nu a mai atras o companie privată din 2008.

Bursa din Varşovia este cel mai mare operator bursier din regiune şi a ocupat primul loc în Europa după numărul de Oferte Publice Iniţiale de acţiuni (IPO-uri) atrase în primul semestru: 100 de oferte în valoare de 721 milioane de euro.

Recent, operatorul polonez a demarat o campanie de atragere de noi emitenţi pentru sistemul său alternativ NewConnect sub forma unui concurs de proiecte adresat antreprenorilor în căutare de finanţare din Europa Centrală şi de Est.

Acest concurs are şase semifinale care vor avea loc în şase capitale din Europa Centrală şi de Est. Antreprenorii care se vor califica vor intra în marea finală din 2012 de la Varşovia. Cele mai bine pregătite proiecte calificate în finală vor avea oportunitatea să se listeze pe sistemul NewConnect sau să obţină o finanţare de tip venture capital. Finanţarea de tip venture capital reprezintă capitalul (financiar şi tehnic) investit în firmele aflate în stadii timpurii de dezvoltare, dar care au un potenţial de creştere pe termen lung.

Una dintre semifinale va avea loc la Bucureşti, fiind programată pentru mijlocul lunii ianuarie 2012. În urma fiecărei dintre cele şase semifinale vor fi aleşi câte doi câştigători (din partea juriului şi a publicului). Din cei 12 candidaţi calificaţi în finală vor fi aleşi doi câştigători care vor obţine o listare la NewConnect (fără a a mai plăti comisionul bursei) sau o finanţare de tip venture capital, în funcţie de natura proiectului. Concursul se adresează proiectelor de investiţii din domeniile tehnologic, media şi telecomunicaţii. Azi, 22 septembrie, are loc prima semifinală la Praga adresată antreprenorilor din Cehia şi Slovacia.

Sistemul alternativ NewConnect, înfiinţat în urmă cu patru ani de bursa de la Varşovia pentru a facilita accesul la finanţare al companiilor mici şi mijlocii, a ajuns în prezent la peste 300 de companii listate în valoare de 1,7 mld. euro. Prin intermediul acestui sistem, companiile au reuşit să atragă finanţări de la investitori de peste 260 milioane de euro. Valoarea medie a unui IPO pe NewConnect este circa 900.000 euro, iar costul de emisiune este de 4,62%. Sistemul alternativ polonez a atras 80 de IPO-uri în valoare de 81 milioane de euro în primul semestru.

Deşi este unul dintre cei mai mari operatori bursieri independenţi din regiune, în ultimii trei ani Bursa de la Bucureşti nu a reuşit să convingă nicio companie privată să se listeze. De la listarea producătorului de mase plastice Teraplast din martie 2008 nicio altă companie privată din România nu a mai folosit Bursa de la Bucureşti pentru a se finanţa. Fără succes, bursa a derulat nenumărate conferinţe şi roadshow-uri în cele mai mari oraşe din ţară şi a înfiinţat după modelul polonez propriul sistem alternativ denumit CAAN. Deşi se adresează micilor întreprin­zători în căutare de finanţare, sistemul CAAN al Bursei de la Bucureşti nu are nicio companie românească listată, singurele acţiuni tranzacţionate fiind cele ale unor mari corporaţii străine precum Daimler Benz sau Bayer, listate prin corespondenţă pe acest sistem.


NewConnect, finanţări de 285 mil. euro în patru ani

Sistemul alternativ al bursei din Varşovia se adresează companiilor mai mici, care nu îndeplinesc criteriile de listare pe piaţa principală, dar care au nevoie de finanţare. În patru ani de la înfiinţare, New Connect a reuşit performanţe care stârnesc invidia oricărei burse din regiune.


Cum arată bilanţul pieţei New

Connect:

n Număr de companii listate:

300, dintre care 7 străine

n Valoarea totală a finanţărilor atrase de companii: 285 mil. euro

n Valoarea totală a IPO-urilor derulate:

237 mil. euro

n Valoarea medie a IPO-urilor derulate:

0,94 mil. euro

n Cel mai mare IPO: 20 mil. euro

(Dom Maklerski TMS Brokers)

n Valoarea tranzacţiilor zilnice în 2011:

peste 2 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO