Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Londra şi Deutsche Börse vor fuziona, creând cea mai mare piaţă de capital din lume

Bursa din Londra şi Deutsche Börse vor fuziona, creând...

Autor: Dan Grigore Ivan

17.03.2016, 00:05 823

Bursa din Londra şi Deutsche Börse au ajuns la o înţelegere de fuziune, care va crea cea mai mare bursă europeană, valoarea noului operator fiind estimată la peste 27 de miliarde de euro.

Cele două burse susţin că fuziunea va aduce reduceri de costuri de până la 450 de mi­lioane de euro pe an şi va oferi oportunitatea creşterii veniturilor, scrie Wall Street Journal.

„Este timpul potrivit să facem o asemenea afacere“, a spus Carsten Kengeter, CEO al Deutsche Börse. El a adăugat că valoarea combinată a celor două companii va propulsa bursa pe primul loc din punctul de vedere al veniturilor la nivel mondial. Kengeter va deveni CEO al noii companii după fuziune.

După fuziune, 45,6% din noua companie va fi deţinută de acţionarii LSE (London Stock Exchange) şi restul de cei ai Deutsche Börse.

Cele două companii au anunţat luna trecută că se află în negocieri. De atunci, rivalul din SUA Intercontinental Exchange, operatorul bursei din New York, a spus că ia în considerare o ofertă pentru bursa din Londra.

Nu este prima oară când cele două burse încearcă o fuziune. După eşecurile din 2000 şi 2005, a treia încercare se pare că a fost cu noroc, ajungându-se la un acord. Bursa din Londra (LSE) reuneşte 3.041 de companii cu capitalizare de 6.000 de miliarde de dolari, fiind a treia din lume din acest punct de vedere. Pe bursa din Frankfurt (Deutsche Börse) sunt listate 765 de companii, cumulând o capita­lizare de 1.400 de miliarde de dolari. 

Cea mai mare bursă a lumii, New York Stock Exchange, are o capitalizare de 16.600 miliarde de dolari formată din cele 1.868 de com­panii listate. 

Procesul de fuziune nu este încheiat, autorităţile concurenţiale europene vor decide dacă procesul poate continua.

Anul trecut, Londra a devenit cel mai im­por­tant centru financiar din lume, detronând New Yorkul, oraşul american care a deţinut supremaţia în servicii financiare, după victoria electorală decisivă a prim-ministrului David Cameron. Luând în calcul indicele Global Financial Centre Index, capitala britanică a depăşit orasul New York cu opt puncte. Pe locul trei s-a plasat Hong Kong, fiind urmat de Singapore şi Tokio. Dintre oraşele europene doar Zürich a mai reuşit să intre în top zece.

Companiile româneşti Fondul Proprie­tatea, Romgaz şi Electrica sunt listate la bursa din Londra, iar acţionarii Petrom au aprobat anul trecut listarea companiei pe piaţa londoneză.

 

►Bursa din Londra (LSE) reuneşte 3.041 de companii cu capitalizare de 6.000 de miliarde de dolari, fiind a treia din lume din acest punct de vedere.

►Bursa germană are 765 de companii, cumulând o capita­lizare de 1.400 de miliarde de dolari.

►Spre comparaţie, Bursa de la Bucureşti are listate 84 de companii pe piaţa reglementată, cu o capitalizare de 30 de miliarde de euro (31 mld. dolari).

►Anul trecut, Londra a devenit cel mai im­por­tant centru financiar din lume, detronând New Yorkul, oraşul american care a deţinut supremaţia în servicii financiare.

►Companiile româneşti Fondul Proprie­tatea, Romgaz şi Electrica sunt listate la bursa din Londra, iar acţionarii Petrom au aprobat anul trecut listarea companiei pe piaţa londoneză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO