Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Jamaica este cea mai performantă piaţă de acţiuni din lume, cu creşteri de aproape 300% în ultimii cinci ani

Bursa din Jamaica este cea mai performantă piaţă de...

Autor: Alex Ciutacu

24.01.2019, 00:04 267

Bursa din Jamaica este cea mai performantă piaţă de acţiuni din întreaga lume, iar mediul de investiţii funcţionează foarte diferit faţă de cel de pe Wall Street, din Londra sau de la Bucureşti.

În Jamaica nu se poate discuta despre tranzacţionare înainte de deschiderea şedinţei, încât bursa funcţionează acolo doar trei ore şi jumătate pe zi, potrivit Bloomberg.

În momentul de faţă, bursa jamaicană nu este pregătită să intre în birourile de tranzacţionare din New York sau Londra.

Nu există nicio acţiune ja­maicană listată în ETF-urile ame­ricane, nici măcar în cele care urmăresc pieţe de frontieră precum Kazakhstan, Sri Lanka şi Vietnam – cele mai emergente dintre pieţele emergente.

Cu toate acestea, Jamaica ar fi reprezentat o alternativă foarte bună pentru investitorii care şi-au pierdut câştigurile la finalul anului 2018 în urma furtunii de pe pieţele inter­naţionale. În 2018, principalul indice de pe bursa jamaicană a crescut cu 29% - cea mai mare creştere dintre cei 94 de indici pe care îi urmăreşte Bloomberg. Mai mult, performanţa pe ultimii cinci ani este şi mai zdrobitoare: bursa din Jamaica a crescut cu aproape 300% în ultimii cinci ani, de şapte ori mai mult decât indicele S&P 500.

Performanţa nu a fost atinsă în urma unui miracol inexplicabil în Caraibe. Creşterea economică reală în Jamaica a fost în medie de 1% în ultimii patru ani, iar pentru 2018 este calculată la 1,7%.

Zona de bull market ţine doar de mecanismul bursier, în contexul în care toate cele 37 de companii din indicele bursier principal valorează aproape 11 mi­liarde dolari, adică de aproape cinci ori mai puţin decât capita­lizarea Tesla.

Totuşi, performanţa actuală este legată şi de încercările guvernului de a reinveta ţara drept hub financiar, în contextul în care încearcă să reducă datoria publică – care a aruncat ţara în pragul crizei în urmă cu zece ani.

„De obicei, capitalul merge acolo unde se simte confortabil“, spune Paul Simpson, un bancher şi investitor în vârstă de 36 ani din Kingston. „Dacă vedem capital care vine aici, înseamnă că oamenii se simt confortabili cu această piaţă.“

Industria financiară din Jamaica este concentrată mai mult în vecinătăţile New Kingstonului. În ultimii zece ani, sectorul financiar al ţării şi-a triplat valoarea, iar numărul instituţiilor a crescut de opt ori, potrivit cifrelor de la Fondul Monetar Internaţional. În timp ce Kingston apare încă în topul celor mai periculoase oraşe, Banca Mondială consideră că Jamaica este a şasea cea mai bună ţară în care îţi poţi începe un business.

alex.ciutacu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO