Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Bucuresti, depasita la tranzactii de cea de la Sibiu

02.08.2006, 19:47 9

Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS), singura piata reglementata din Romania pe care se tranzactioneaza instrumente derivate, a inregistrat in luna iulie un rulaj nominal de peste 200 mil. euro (720,5 mil. lei), depasind pentru prima data in istorie rulajul de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Valoarea tranzactiilor derulate la BVB in iulie a fost de 163 mil. euro (583 mil. lei), la care se adauga aproape 20 mil. euro (70 mil. lei) reprezentand rulajul de pe piata RASDAQ.
Daca la Bursa de Valori activitatea a fost mai redusa in iulie, din cauza perioadei de vacanta, dar si a evolutiei slabe din lunile precedente, la Sibiu, investitorii au fost mai activi datorita volatilitatii ridicate, care a creat oportunitati de castig atat din speculatii intra-day, cat si din operatiuni de arbitraj.
"Luna iulie a fost practic cea mai buna din istoria Bursei din Sibiu. Acest lucru se datoreaza, in primul rand, introducerii incepand cu 1 iulie a scadentelor lungi, de 9 si 12 luni, dar si volatilitatii ridicate din piata, care au creat oportunitati reale de arbitraj pentru investitori", a declarat Radu Luca, economist in cadrul Bursei din Sibiu.
Valoarea totala a contractelor tranzactionate in primele sapte luni ale acestui an la Bursa din Sibiu se ridica la aproximativ 950 mil. euro (3,37 mld. lei). In comparatie, la Bursa de Valori s-au realizat de la inceputul anului tranzactii insumand circa 1,47 mld. euro (5,24 mld. lei)
Cu toate acestea, banii rulati efectiv la Bursa din Sibiu sunt mult mai putini, datorita tranzactiilor in marja, care permit investitorilor sa imobilizeze doar o fractiune din valoarea contractelor pe care le cumpara.
"Valoarea contractelor incheiate reprezinta un volum nominal. Banii care sunt efectiv rulati la noi reprezinta intre 10% si 20% din aceasta suma", a aratat Luca.
Cu toate acestea, cresterea Bursei din Sibiu in ultimul an a fost una spectaculoasa. De la inceputul anului, pe aceasta piata au fost inregistrate peste 1,92 de milioane de contracte futures si options, de 16,5 ori mai mult in comparatie cu totalul din aceeasi perioada a anului trecut. Activitatea Bursei din Sibiu a explodat practic in a doua jumatate a anului trecut, cresterea lichiditatii de pe piata atragand tot mai multi investitori, avand in vedere ca o piata mai lichida permite investitorilor sa gaseasca mai usor contrapartida pentru operatiunile pe care vrea sa le realizeze, diminuand riscurile.
Reprezentantii Bursei din Sibiu se asteapta in continuare la o crestere a interesului investitorilor pentru piata futures si, implicit, la o crestere a volumelor tranzactionate.
"Ma astept la o activitate mai intensa in lunile urmatoare, in conditiile in care banii care au iesit de la BVB in primavara se intorc pe piata determinand o volatilitate mai ridicata. In plus, investitorii care vor sa faca un management profesionist al portofoliului isi vor indrepta atentia catre Bursa din Sibiu", considera Radu Luca.
Pe piata de la Sibiu se tranzactioneaza contracte futures si optiuni care au ca active suport 19 dintre cele mai lichide actiuni de la Bursa de Valori, dar si derivate pe cursurile de schimb RON/ EUR, RON/USD si EUR/USD si pe rata dobanzii la trei luni. Cele mai tranzactionate derivate sunt cele avand ca activ suport SIF-urile, in special SIF Oltenia si SIF Moldova, precum si cele avand ca activ suport actiunile Petrom, Petromidia si Banca Transilvania.
Diferentele dintre preturile actiunilor la Bursa si cotatiile derivatelor acestora pe piata futures dau posibilitatea investitorilor sa obtina castiguri importante din operatiuni de arbitraj. De exemplu, actiunile Petrom au inchis sedinta de ieri de la Bursa la 0,54 lei/ actiune, in timp ce contractele futures cu Petrom, cu scadenta in septembrie, erau cotate la 0,573 lei/contract, iar cele cu scadenta in decembrie erau cotate la 0,6 lei/contract.
Brokerii vor ca aceste doua burse sa se uneasca, dar nu se inteleg in privinta alocarii actiunilor.

Umar la umar

            BVB, RASDAQ   Bursa Sibiu
Valoarea tranzactiilor din luna iulie (mil. euro)   183   200
Valoarea tranzactiilor din primele 7 luni (mil. euro)   1.576   950

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO