Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori Bucureşti va participa cu maxim 10 mil.euro la capitalul social al viitoarei Contrapărţi Centrale şi caută co-acţionari

Bursa de Valori Bucureşti va participa cu maxim 10...

Autor: Roxana Rosu

29.01.2019, 14:51 404

Bursa de Valori Bucureşti va participa cu maxim 10 milioane de euro la capitalul social al unei viitoare societăţi pe acţiuni, CCP, care va funcţiona ca şi contraparte centrală.

Acţionarii BVB au aprobat în adunarea generală de astăzi participarea ca acţionar fondator la noua societate (CCP), care ar trebui să aducă noi  produse bursiere la tranzacţionare (cum ar fi derivatele sau vânzarea în lipsă), îmbunătăţind astfel lichiditatea. Înfiinţarea unei contrapărţi centrale este unul dintre obiectivele mandatului directorului general al BVB, Adrian Tănase. 

Capitalul social iniţial total al CCP va fi de minim 15 milioane de euro, suma finală urmând să fie aprobată de Consiliul Bursei în funcţie de rezultatele procesului de selecţie al co-acţionarilor şi de cerinţele tehnico-financiare.

Contrapartea centrală are ca obiect de activitate „efectuarea de operaţiuni de compensare constând în procesul de stabilire a poziţiilor, inclusiv calculul obligaţiilor nete şi de asigurare a disponibilităţii instrumentelor financiare, a fondurilor băneşti sau/şi a ambelor pentru acoperirea expunerilor rezultate în urma acestor poziţii, precum şi alte servicii si alte activităţi legate de compensare şi operarea sistemului de decontare a operaţiunilor cu instrumente financiare”.

Consiliul Bursei va identifica şi selecta co-acţionarii din cadrul CCP în termen de maxim trei luni.

Valoarea de piaţă a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) este de 179 milioane lei, după ce anul trecut acţiunile societăţii au pierdut 25% din valoare, în urma unor tranzacţii de 28 milioane lei. De la începului anului, titlurile BVB s-au apreciat cu 6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO