Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Londra se pregăteşte să vândă Borsa Italiana operatorului Euronext într-o tranzacţie de 4,5 mld. euro

Bursa de la Londra se pregăteşte să vândă Borsa...

Autor: Eduard Ivanovici, Tibi Oprea

12.10.2020, 00:05 162

London Stock Exchange (LSE), compania care operează bursa londoneză, a decis să vândă Borsa Italiana, operatorul bursier din Milano, către Euronext, operatorul bursier european cu sediul la Paris, pentru 4,5 miliarde de euro, potrivit CNBC. 

Anunţul vine după ce LSE a ajuns la un acord de achiziţie cu furnizorul de date Refinitiv, în valoare de 22,9 mld. euro.

Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a deschis o investigaţie asupra termenilor din cadrul tranzacţiei. Vânzarea bursei de la Milano depinde, printre altele, de finalizarea tranzacţiei cu Refinitiv. LSE a declarat că acordul cu Refinitiv va fi semnat la sfârşitul lui 2020 sau la începutul lui 2021, în timp ce tranzacţia cu Borsa Italiana se va finaliza în prima jumătate a anului viitor. Tranzacţia este evaluată la 27 mld. dolari, iar un pachet de 45% din acţiunile Refinitiv este deţinut de Thompson Reuters.

Acţiunile LSE creşteau vineri după-amiază, ora 17.45, cu 0,34%, în timp ce acţiunile Euronext aveau la Paris o scădere 4,44% în urma anunţului.

Vânzarea Borsa Italiana către Euronext este văzută cu ochi critici în spaţiul politic italian deoarece bursa deţine peste 60% din MTS, platformă ce gestionează tranzacţiile electronice ale obligaţiunilor guvernamentale din Italia.

Euronext colaborează cu Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă italiană, şi agenţia de stat CDP pentru a obţine sprijinul guvernului de la Roma. În urma preluării Borsa Italiana, Euronext ar urma să controleze aproape un sfert din totalul tranzacţiilor cu acţiuni din Europa, iar 28 din cele mai mari 50 de companii din indicele EuroStoxx 50 vor fi listate pe pieţele sale. De la începutul anului, indicele FTSE MIB al bursei de la Milano înregistrează o scădere de 16,7%, în timp ce indicele FTSE 100 al bursei londoneze are o scădere de 20,7%, iar indicele pan-european Euronext 100 înregistrează un minus de 13,9%, potrivit calculelor realizate de ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO