Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti revine pe scădere: 17 acţiuni din cele 19 din prima ligă sunt pe minus, de la -2% la TTS, Sphera, Alro, la -0,4% pentru Banca Transilvania, -0,2% pentru Digi. Şi pieţele externe scad

Bursa de la Bucureşti revine pe scădere: 17 acţiuni...

Autor: Liviu Popescu

27.01.2022, 11:06 336

Cu 1% scade Bursa de la Bucureşti în primele 45 de minute de tranzacţionare ale şedinţei de joi, 27 ianuarie 2022, fiind în linie cu bursele europene, precum -1,5% pentru Frankfurt, -1% pentru Paris şi Milano, arată datele agregate de ZF.

Spre comparaţie miercuri BET a închis în creştere cu 2,25% şi, coraborat cu volumele de tranzacţionare, părea că trecuse peste şocul scăderilor din ultimele zile de pe plan extern. Însă tot Wall Street a dat tonul declinului şi de data aceasta.

“Vedem că în această dimineaţă majoritatea indicilor mondiali se află pe teritoriul negativ, iar cel mai probabil este o urmare a declaraţiilor lui Jerome Powell, care anunţă o creştere a dobânzii cheie din SUA în luna martie şi încheierea programului de răscumpărări de bonduri în aceeaşi lună”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

Astfel, declinul are legătură cu situaţia de pe Wall Street din şedinţa de ieri când indicii americani s-au tranzacţionat mai sus în prima parte a zilei pentru ca ulterior să şteargă toate câştigurile şi să închidă pe minus în urma deciziei FED de a lăsa dobânzile neschimbate şi a conferinţei lui Powell. S&P 500 a scăzut cu 0,15%, Dow Jones a pierdut 0,38%, în timp ce Nasdaq a stagnat. Cotaţiile futures de peste Ocean indică o deschidere pe minus astăzi.

“Banca Centrală a lăsat ratele neschimbate ieri şi a declarat că se angajează să finalizeze reducerea QE la începutul lunii martie. Fed a spus că va fi potrivit să crească ratele în curând. Preşedintele Powell a spus că nu poate fi exclusă posibilitatea de a creşte ratele la fiecare reuniune. Ratele pieţei şi USD au crescut în urma conferinţei lui Powell, randamentul obligaţiunilor din SUA pe 2 ani depăşind 1,19%. Indicele dolarului american a atins maximul acestui an”, se arată într-un raport al XTB România.

La Bucureşti, în primele 45 de minute de tranzacţionare ale şedinţei de joi, din cele 19 acţiuni ale indicelui BET 18 sunt pe scădere de la -2% pentru TTS, SFG, Alro, Medlife, la -0,2% pentru Electrica, -0,4% pentru Banca Transilvania. Doar Transelectrica este pe plus iar BVB a rămas la acelaşi preţ.

Lichiditatea în primele trei sferturi de oră se ridică la aproximativ 5,5 mil. lei, cele mai tranzacţionate fiind holdingul Roca Industry cu 1,1 mil. lei, Banca Transilvania (minus 0,4% pentru preţul acţiunii) cu 926.000 de lei şi Petrom (-1,3%) cu 755.000 de lei.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO