Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti revine pe creştere de 1,66% în şedinţa de joi. Sectorul energetic, evoluţie de două ori mai bună faţă de restul indicilor bursieri, de 3,6%: Petrom urcă cu 9% spre finalul sesiunii

Bursa de la Bucureşti revine pe creştere de 1,66% în...

Autor: Tibi Oprea

02.04.2020, 18:43 290

Bursa de la Bucureşti a revenit pe creştere în şedinţa de tranzacţionare de joi, în contextul în care indicele principal BET şi indicele dividendelor BET-TR a închis sesiunea cu un plus de 1,66%, potrivit datelor BVB.

Spre comparaţie, în şedinţa anterioară, indicii BET ŞI BET-TR au scăzut cu 2,62%.

Însă cea mai bună apreciere a fost înregistrată de indicele BET-NG, care urmăreşte evoluţia acţiunilor din sectorul energetic, dinamică determinate în principal de apreciere acţiunilor OMV Petrom (plus 8,58%), Electrica (plus 4,34%) şi Nuclearelectrica (plus 2,15%), de altfel cele mai mari creşteri din prima ligă bursieră. Indicele companiilor din energie scăzuse în şedinţa precedent cel mai puţin, cu 1,53%.

Investitorii au urcat cotaţia Petrom pe ultima sută de metri a şedinţei, după ce preşedintele American Donald Trump a anunţat că anticipează un acord între Arabia Saudită şu Rusia cu privire la reducerea producţiei până la 10 milioane de barili pe zi, ştire care a determinat creşterea preţurilor petrolului cu până la 50% la începutul şedinţei bursiere din SUA.

La polul opus, acţiunile MedLife au închis şedinţa cu o scădere de 27,8%, acţiunile Bursei de Valori Bucureşti s-au depreciate cu 1,72%, iar cele ale Digi Communications au scăzut cu 1,4%.

Cea mai mică apreciere din rândul tuturor indicilor a fost înregistrată de indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, în contextul în care FP a avut un minus de 1,39%, iar SIF1 a rămas la acelaşi preţ cu cel din şedinţa precedentă şi SIF2 a scăzut cu 0,4%. SIF3, SIF4 şi SIF5 au crescut cu 2,41%, cu 1,04%, respectiv cu 1,04%.

Rulajul cu acţiuni a fost în sumă de 55,7 milioane lei, în creştere cu 19,5% comparativ cu şedinţa de miercuri, dar cu 4 milioane de lei mai puţin faţă de rulajul mediu zilnic. Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost Fondul Proprietatea (20,9 mil. lei), Romgaz (9 mil. lei) şi Petrom (6,3 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO