Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti încheie zbuciumatul an 2020 cu un minus de 1,7% prin BET. Dacă în calcul sunt luate şi dividendele, rezultă un plus de 3,4%. Marele câştig al Bursei în 2020, lichiditatea record

Miercuri, 30 decembrie, bursa de la Bucureşti a înregistrat ultima şedinţă de tranzacţionare din 2020, un an de o volatilitate sălbatică pe pieţele de capital şi care va rămâne bine întipărit în gândurile investitorilor pe fondul prăbuşirii indicilor din primăvară şi mai apoi pe fondul recuperării integrale a şocului COVID-19, iar în unele cazuri, chiar atingerii de noi recorduri.  

Prin prisma indicelui principal BET, cel care reflectă dinamica celor mai tranzacţionate 17 acţiuni, bursa românească a încheiat anul 2020 cu un nivel al indicelui principal BET de 9.805 puncte, în scădere cu 1,72% faţă de începutul acestui an, arată calculele realizate de ZF.

Cu toate că dinamica la nivel de an este negativă, revenirea de la minimul anului din 23 martie 2020, atunci când bursele erau în vrie ca urmare a impunerii unor măsuri extraordinare de carantină ceea ce a determinat închiderea unor sectoare întregi din economie, este semnificativă.

Astfel, cei care au avut curaj şi au cumpărat acţiuni la final de primăvară, au în prezent un randament de 39% prin prisma BET. Iar dacă la acest randament sunt adăugate şi dividendele, calculate conform revenirii indicelui BET-TR, atunci evoluţia este de 46,5%. De altfel indicele BET-TR a recuperat integral şocul din primăvară şi a închis anul în teritoriu negativ, respectiv un plus de 3,39%.

Pe de altă parte, valoare de piaţă a companiilor listate în ultima şedinţă de tranzacţionare din 2020 a fost de 156 miliarde de lei, în scădere însă de la 180,9 miliarde de lei din ultima şedinţă de tranzacţionare din 2019. Dar comparativ cu 23 martie 2020, când BET atingea minimul anului, valoarea de piaţă a companiilor listate a urcat cu aproximativ 40 de miliarde de lei.

Lichiditatea medie zilnică pe segmentul de acţiuni a fost în 2020 de 49,2 milioane de lei, cea mai ridicată din 2014 încoace, arată datele BVB. Dar per total, lichiditatea medie zilnică din 2020 – formată din acţiuni, obligaţiuni, unităţi de fond şi produse structurate, a atins un record de 73,5 milioane de lei, determinat în mare parte de emisiunile de titluri de stat Fidelis.

De exemplu, lichiditatea medie zilnică pe obligaţiuni listate la Bucureşti a fost de 21 milioane de lei în anul 2020, arată datele BVB.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.