Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti, facuta KO intr-o ora ieri de criza financiara

Bursa de la Bucuresti, facuta KO intr-o ora de criza financiara
08.10.2008, 20:37 35

Criza financiara internationala si scaderile drastice ale pietelor internationale de la inceputul sedintei de ieri au dus la pierderi nemaiintalnite pana acum pe piata de la Bucuresti, Consiliul de Administratie al acesteia hotarand suspendarea sedintei.

In doar o ora de la deschiderea sedintei emitentii de la Bucuresti s-au prabusit, inregistrand pierderi care aproape au atins maximul de variatie permis pentru o zi de tranzactionare. Astfel, in conditiile in care titlurile Bancii Transilvania (TLV) si Transgaz (TGN) au fost suspendate de la tranzactionare, pierderile inregistrate de celelalte societati incluse in componenta indicelui BET au dus la o scadere a acestuia cu 9,25%. 
Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al Estinvest, este de parere ca inchiderea sedintei trebuia sa vina si mai repede.
"Este normala decizia de suspendare. Poate era mai bine sa o opreasca inca de dimineata sa nu vedem asa ceva dat fiind stirile negative cu americanii care au scazut cu 5%, asiaticii cu 9% si cele cu bancile britanice. Este o cadere generalizata a burselor din toata lumea", considera Murgoci.
Cele mai drastice scaderi au fost inregistrate de societatile de investitii financiare, acestea scazand cu peste 14% fiecare. Per ansamblu, indicele care eviden-tiaza evolutia acestora, BET-FI, s-a prabusit cu 14,64%. Nici societatile care desfasoara acti-vitati in sectorul ener-getic sau petrolier nu au rezistat crizei din piata, indicele acestora, BET-NG, scazand cu 10,26%.
"Pur si simplu sunt oameni panicati care au vrut sa transforme actiunile in cash. Nu trebuie sa-i judecam. Sunt decizii luate in cateva secunde", spune Murgoci.
Petrom (SNP), cea mai mare companie listata la Bursa, a pierdut ieri 14,58%, titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au scazut cu 10,8%, in vreme ce actiunile Rompetrol Well Services (PTR) s-au depreciat cu 14,7%.
In aceste momente, brokerii recomanda calm si evitarea unor lichidari de portofolii.
"Cumparatori chiar nu mai sunt acum si foarte multi clienti vor sa vanda si nici situatia de pe pietele externe nu le dau motive de optimism. Este un mo-ment foarte delicat. Trebuie sa reactionam cu calm si sa ne gandim ca nu trebuie sa scapam de toate actiunile din portofoliu oricum si in orice conditii", spune Marius Trif, directorul general al Carpatica In-vest.
Panica din piata a putut fi resimtita ieri si prin prisma lichiditatii inregistrate de Bursa in doar o ora de tranzactionare. Astfel, Bursa a atins ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 2,5 milioane de euro (9,8 milioane de lei), in conditiile in care in ultimele luni lichiditatea abia atingea 10 milioane de lei pe parcursul unei intregi sedinte. Piata RASDAQ a atras la randul sau in doar o ora tranzactii in media ultimelor luni, inregistrand un rulaj de 0,3 milioane de euro (1,2 milioane de lei).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO