Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti continuă să rătăcească. SIF-urile coboară cu 2,8% la închiderea şedinţei

Bursa de la Bucureşti continuă să rătăcească. SIF-urile coboară cu 2,8% la închiderea şedinţei

Autor: Stefan Musgociu

05.01.2012, 17:20 354

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,22%, contrar liniei pieţelor externe, într-o piaţă în care acţiunile SIF-urilor au coborât cu până la 2,78%, iar absenţa celor mai mulţi investitori de la tranzacţionare a limitat lichiditatea la 10,5 milioane lei.

Piaţa a fost pe creştere uşoară încă din primele minute, iar corecţiile de pe bursele europene au afectat numai câteva acţiuni. Apatia a continuat să marcheze piaţa până la închidere.

"Lipsa investitorilor din piaţă este determinată atât de vacanţa prelungită a unora dintre ei, cât şi de incertitudinea care planează asupra problemei datoriilor statelor din zona euro. Pieţele par că aşteaptă noi măsuri de contracarare a problemelor de finanţare ale unor state din zona euro. Până la conturarea unui trend, mă aştept ca piaţa să evolueze indecis, strâns corelată cu evoluţia burselor străine", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,6% peste nivelul de miercuri.

Pe de altă parte, indicele BET-FI a coborât cu 1,61%. Acţiunile celor cinci SIF-uri au consemnat scăderi cuprinse între 1,38% şi 2,78%, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au coborât cu 0,46%.

"Nu putem vorbi de o direcţie concretă atât timp cât există temeri la fiecare licitaţie de bonduri ale statelor europene. Ne putem aştepta ca de săptămâna viitoare să vedem o creştere a rulajelor. Factorii care ar putea stimula o creştere a volumelor sunt revenirea investitorilor din vacanţă, cât şi discuţiile pe care cancelarul Germaniei Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy le vor purta luni la Berlin, discuţii premergătoare summitului de la finalul lunii ianuarie şi care pot stimula dinamica pieţelor", a afirmat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Tranzacţiile cu acţiuni au cumulat doar 10,5 milioane lei (2,4 milioane euro), cu 9% peste rulajul zilei anterioare, de 9,6 milioane lei (2,2 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO