Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a procesat luni obligaţiuni denominate în euro în valoare de 195 mil. lei emise de Grupul Agricover. Listarea, în perioada următoare

Bursa de la Bucureşti a procesat luni obligaţiuni...

Autor: Tibi Oprea

01.02.2021, 15:20 360

Luni după amiază au fost înregistrate în sistemul bursei de la Bucureşti, pe segmentul Public Offers Blonds EUR, un număr de 73 de tranzacţii cu 800 de instrumente în valoare totală de 195 de milioane de lei, arată datele BVB.

Valoarea pachetului coincide cu prima emisiune de obligaţiuni derulată de Grupul Agricover, unul dintre cei mai importanţi jucători din agribusiness-ul românesc, prin care a atras 40 de milioane de euro de la investitori şi care va fi listatp pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti în perioada imediat următoare.

Emisiunea s-a desfăşurat printr-un plasament privat la BVB, care a fost suprasubscris şi s-a bucurat de o audienţă diversificată, atât în rândul investitorilor instituţionali (fonduri deschise de investiţii, bănci comerciale, instituţii financiare internaţionale), precum şi în rândul investitorilor din categoria „private banking”.

Obligaţiunile emise de Agricover Holding sunt denominate în euro, negarantate, valoarea nominală a unei obligaţiuni fiind de 50.000 de euro, cu o rată a cuponului de 3,5%.

Suma atrasă prin emisiunea de obligaţiuni este destinată finanţării operaţiunilor de creditare ale Agricover Credit IFN SA, subsidiară a Agricover Holding SA, specializată exclusiv în finanţarea fermierilor din România. Inclusiv prin fondurile atrase prin emisiunea de obligaţiuni, instituţia financiară nebancară îşi propune să menţină ritmul alert de creditare al fermierilor români şi să contribuie pe mai departe la creşterea susţinută, pe baze sustenabile, a performanţei agriculturii locale.

“Suntem onoraţi de interesul generat de această primă emisiune de obligaţiuni, în special în rândul persoanelor fizice, cât şi al investitorilor instituţionali, şi suntem entuziasmaţi de oportunitatea creată, aceea de a pune în contact, prin intermediul BVB, comunitatea financiară cu fermierii din România, pentru a construi împreună o agricultură românescă performantă, competitivă şi responsabilă faţă de mediu”, a declarat Ştefan Bucătaru, Membru în Consiliul de Administraţie al Agricover Holding SA, coordonator operaţiuni derulate pe pieţe de capital.

Procesul de emitere a obligaţiunilor şi plasamentului privat a fost intermediat în calitate de coordonatori unici ai tranzacţiei de Banca Comercială Română (BCR) şi BRD Groupe Societe Generale, prin echipele specializate în operaţiuni derulate pe pieţele de capital. Casa de avocatură Schoenherr şi Asociaţii SCA a acordat asistenţă juridică, iar Ernst & Young Assurance Services S.R.L şi KPMG Audit SRL au furnizat servicii de audit financiar.

“Suntem bucuroşi să fim alături de Grupul Agricover în calitate de intermediari în cadrul celui mai mare plasament privat local de obligaţiuni al unui emitent „corporate” din ultimii ani. Am fost plăcut surprinşi de faptul că investitorii, atât cei instituţionali - instituţii financiare internaţionale, bănci comerciale şi fonduri de investiţii - cât şi clienţii de private banking, au fost foarte receptivi la oferta Agricover, în contextul unei perioade tumultoase pentru pieţele financiare. Avem astfel dovada clară că o companie solidă, care operează un model de business cu evidente avantaje competitive şi sinergii, condus de un management experimentat, va atrage mereu interesul investitorilor. Iar acest lucru ne dă încrederea că şi alte companii româneşti de succes vor începe să ia din ce în ce mai în serios alternativa atragerii de finanţare prin intermediul pieţei de capital“, a declarat Ioana Tănase, Director Investment Banking, Banca Comercială Română (BCR).

Grupul Agricover desfăşoară activităţi de Agri-Business, Agri-Finance, Agri-Food şi Agri-Technology prin cele patru entităţi controlate de Agricover Holding SA: Agricover SA, Agricover Credit IFN SA, Abatorul Periş SA şi Agricover Technology SRL. Acţionarul majoritar al Agricover Holding SA este Jabbar Kanani, cu o participaţie de 87,27%, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) deţine o participaţie de 12,73% în urma unei majorări de capital realizate în noiembrie 2017.

“După listare, emisiunea de obligaţiuni derulată de Agricover Holding SA va deveni cea mai reprezentativă ca valoare lansată la BVB de un grup antreprenorial românesc, care se remarcă prin modelul sinergic de afaceri şi, desigur, prin faptul că este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa finanţărilor pentru fermieri şi a distribuţiei de tehnologii agricole. Interesul ridicat al investitorilor instituţionali şi de private banking pentru obligaţiunile Agricover confirmă că acţionarii companiilor de anvergură din România găsesc la BVB o platformă viabilă de finanţare şi de exit din afacerile lor. Inclusiv din perspectiva experienţei noastre ca intermediar al ofertei Agricover, avem convingerea că oferta de obligaţiuni care tocmai a fost închisă, reprezintă doar un prim pas al Grupului Agricover pe bursa de la Bucureşti”, a declarat Irina Neacşu, Director Executiv al Direcţiei Corporate Finance, BRD Groupe Societe Generale.

Încă de la înfiinţare, Grupul Agricover şi-a propus să deservească fermierii români şi să le ofere soluţii inovatoare, adaptate nevoilor lor, astfel încât aceştia să poată să îşi consolideze în mod sistematic şi sustenabil productivitatea, prin acces la tehnologii agricole performante şi finanţare specializată, adaptată specificului sectorului agricol. Grupul are o contribuţie directă la performanţele foarte bune ale fermierilor români, care, în ultima decadă, şi-au crescut constant productivitatea medie la hectar pentru culturile de cereale şi oleaginoase, înregistrand în perioada 2017-2019 un nivel reprezentând 93% din media Uniunii Europene, respectiv 75% din productivitatea înregistrată în Franţa, 77% din productivitatea înregistrată în Germania şicare a depăşit cu 19% randamentul mediu al fermierilor din Polonia.

Pentru 2020, chiar şi în contextul pandemiei, rezultatele operaţionale ale entităţilor Grupului Agricover au fost foarte bune, în acord cu previziunile de business. Sectorul agricol s-a confruntat cu secetă severă, în special în sud-estul ţării, însă performanţa fermierilor români a dovedit o bună rezilienţă, fapt reflectat inclusiv de evoluţia şi rezultatele financiare ale segmentelor de afaceri ale Grupului.

 

“Avem o echipă performantă, am elaborat structuri optime de guvernanţă corporativă şi am implementat un management robust al riscului împreună cu procese operaţionale clare şi eficiente, care ne-au permis să creştem rapid, beneficiind de elementul inovator al modelului nostru de afaceri, sinergia segmentelor de business. Pentru anul acesta rămânem optimişti, prin prisma faptului că ultimele luni au adus cantităţi semnificative de precipitaţii, iar culturile de toamnă au fost însămânţate pe suprafeţe mari. Pe termen lung ne aşteptăm ca piaţa să devină şi mai dinamică, favorizată de dezvoltarea agriculturii de precizie, accelerarea procesului de digitalizare în agricultură, precum şi de schimbul de generaţii în rândul fermierilor români”, a declarat Ştefan Bucătaru, Membru în Consiliul de Administraţie al Agricover Holding SA, coordonator operaţiuni derulate pe pieţe de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO