Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere

Autor: Vlad Popescu

08.07.2014, 19:22 201

Indicele de referinţă al Bursei, BET Plus, a coborât cu 0,74%, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a scăzut cu 0,77%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Acţiunile Electrica, cele mai lichide din piaţă, au închis în scădere cu 0,36%, la 11,04 lei, după ce au atins de mai multe ori pe parcursul zilei preţul de listare, de 11 lei/acţiune. Electrica a debutat vineri pe bursă cu o creştere modestă, de 2,27%, după cea mai mare ofertă publică iniţială derulată vreodată în România, prin care compania a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro).

Titlurile Transelectrica (TEL) s-au depreciat marţi cu 3,69%, la 22 lei. Fondul Proprietatea a anunţat marţi dimineaţă că vrea să vândă pe Bursă participaţia de 13,5% pe care o deţine la Transelectrica printr-un plasament privat accelerat destinat investitorilor calificaţi. Pachetul este evaluat la 231,3 milioane lei (52,6 milioane euro) la preţul de la finalul şedinţei bursiere de luni. Acţiunile FP au închis marţi în urcare cu 0,24%, la 0,852 lei.

Indicele BET-NG, al acţiunilor din sectorul energiei, a coborât cu 1,26%, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,36%, în contextul evoluţiei mixte a SIF-urilor.

Acţiunile Erste Bank (EBS) s-au depreciat cu 3,69%, la 80,8 lei, continuând astfel corecţia pentru cea de-a treia şedinţă consecutiv. Titlurile Erste au scăzut cu 15% vineri şi cu încă 3,5% luni, după ce instituţia de credit a anunţat că anticipează pentru acest an creşterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România, ceea ce va alimenta o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde de euro.

Titlurile BRD (BRD) au coborât marţi cu 2,18%, la 9,195 lei.

Investitorii au tranzacţionat marţi pe platforma BVB acţiuni de 44,92 milioane lei (10,23 milioane euro), lichiditatea fiind susţinută şi de tranzacţii deal cu acţiuni BRD (5,01 milioane lei), Fondul Proprietatea (4,27 milioane lei) şi SIF Moldova (2,11 milioane lei).

Indicii extinşi BET-XT şi BET-BK au scăzut cu 0,81%, respectiv 1,13%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Bursele europene au scăzut marţi pentru cea de-a treia şedinţă consecutiv, investitorii reevaluând preţurile acţiunilor după cea mai bună săptămână începând din luna martie. Declinul pieţelor vest-europene a fost accentuat de acţiunile din sectorul turismului şi recreerii, care s-au depreciat după ce grupul Air France-KLM, unul dintre cei mai mair operatori de transporturi aeriene la nivel global, a redus estimările privind profitul pentru acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO