Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a crescut în iunie cu 2%, singurul avans din regiune

Bursa de la Bucureşti a crescut în iunie cu 2%,...

Autor: Dan Grigore Ivan

06.07.2016, 00:06 547

Bursele europene au cunoscut scăderi semnificative în pofida rezultatelor financiare bune ale companiilor, a unei creşteri economice între 0,5% şi 1% şi a unui euro mai slab.

După ce Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a anunţat că demarează programul de relaxare cantitativă, multe fon­duri şi-au întors pri­virea spre acţiunile europene.

Pe lângă un euro mai slab, elementele fundamentale erau bune, de exemplu, indicatorul PER (Price-Earnings-Ratio), pe întreg sectorul european, avea o valoare de aproximativ 17, în timp ce companiile de peste ocean păreau mai puţin profitabile, cu o valoare a PER de 27. Cu toate acestea, indicele american S & P 500 a crescut cu 2,34% de la începutul acestui an, în timp ce indicele Stoxx 600, ce reuneşte cele mai importante companii europene, a scăzut cu 11,33%.

Economia europeană a crescut cu sub 1% în 2015, în timp ce ac­ţiunile europene au scăzut cu apro­ximativ 12,16% în ultimul an. Pe de altă parte, indicele Stoxx Global, ce reuneşte cele mai importante companii din lume, a scăzut cu 6,13%.

Indicele FTSEMIB, referinţa bursei de la Milano, a scăzut de la începutul acestui an cu 25,42%, în timp ce în luna iunie piaţa de capital italiană s-a depreciat cu aproape 9%. La fel ca în restul ţărilor dezvoltate, valul de scăderi este condus de îngrijorările cu privire la profitabilitatea siste­mului bancar european, iar după rezultatul votului din Marea Britanie, mulţi investitori sunt îngrijoraţi cu privire la noua arhitectură bancară europeană şi la cum va afecta aceasta evoluţia întregului domeniu, existând temeri serioase cu privire la un eventual fenomen de gripare a întregului sector financiar comunitar pornit chiar de la slăbiciunea băncilor italiene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO