Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti a atins noi minime

26.06.2008, 19:07 10

Bursa a inchis din nou pe minus ieri, in conditiile in care principalele piete internationale au inregistrat cresteri usoare dupa cinci zile consecutive de scaderi. Indicele BET a stabilit un nou minim pentru acest an, dupa o scadere de 1%.
In Europa, indicele francez CAC 40 se aprecia inainte de inchiderea sedintei de ieri cu 0,9%, DAX-ul german cu 0,4%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie crestea si el cu 0,5%. In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) a pierdut marti circa 0,3%.
Brokerii sunt de parere ca investitorii sunt in continuare in asteptare, urmarea fiind o piata destul de calma si cu scaderi mai usoare fata de sedintele trecute.
Acestia considera ca este posibil ca anumite fonduri de investitii sau clienti mai mari sa-si fi reconsiderat pozitiile si sa fi iesit din piata.
Indicele general al pietei, BET-C, a pierdut ieri 0,6%, in conditiile in care in prima ora de tranzactionare acesta a atins o crestere maxima de 1,18%.
BET, indicele celor mai lichide companii din piata, a pierdut si el ieri 1%, dupa ce atinsesera in prima parte a sedintei o apreciere de 1,22%.
Pierderea a fost provocata in principal de scaderea titlurilor Petrom (SNP), Rompetrol Rafinare (RRC) si Transelectrica (TEL), care au pierdut intre 1% si 3,5%.
SIF-urile au continuat sa resimta si ele pierderile din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, pierzand ieri 1%.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 5,8 milioane de euro (21,3 milioane de lei). Piata RASDAQ continua sa prezinte si ea lipsa de interes, atragand doar 0,6 milioane de euro (2,1 milioane de lei).
Al doilea rulaj din piata a fost realizat ieri prin trei tranzactii pe piata DEALS cu titlurile Socep Constanta (SOCP), in valoare de 0,6 milioane de euro (2,3 milioane de lei). Pretul de tranzactionare a fost de 0,4 lei/actiune, cu 1% peste nivelul de referinta, de 0,396 lei/actiune.
Actiunile Banca Transilvania (TLV) si BRD SocGen (BRD) continua sa fie cele mai cautate din piata, cele doua banci inregistrand tranzactii cumulate in valoare de 1,4 milioane de euro (5,2 milioane de lei).
In preferintele investitorilor urmeaza imediat societatile de investitii financiare, acestea atingand ieri o lichiditate toala de
1,8 milioane de euro (6,7 milioane de lei) si reprezentand o treime din totalul tranzactiilor din piata.
Actiunile Banca Carpatica (BCC) au inregistrat ieri cea mai mare apreciere din piata, de 15%, titlurile bancii fiind insa suspendate de la tranzactionare in jurul orei 14:18. Suspendarea a venit dupa ce surse bancare au declarat ca banca germana Commerzbank discuta preluarea institutiei de credit.
Un alt avans puternic a fost inregistrat in sedinta trecuta de titlurile combinatului chimic Amonil (AMO), care au crescut cu 7,6%, pe fondul unui rulaj de 127.000 de euro (467.000 de lei).
Brokerii sunt de parere ca vom avea in continuare parte de volume scazute si de lichiditati in tonul celor din ultima perioada, nefiind un moment foarte bun de intrat in piata.
In America, din punctul de vedere al analistilor, FED-ul urma sa anunte ieri mentinerea ratei dobanzii la nivelul de 2% si va indica o intensificare usoara a temerilor legate de inflatie, concomitent cu aparenta diminuare a pericolului ca economia americana sa intre in recesiune.
In Europa, Banca Central Europeana a intarit ieri asteptarile privind o majorare a dobanzii de politica monetara, in vreme ce in Romania analistii se asteapta ca BNR sa ridice dobanda pana la un nivel de 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO