Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti a ajuns una dintre cele mai ieftine

Bursa de la Bucuresti a ajuns una dintre cele mai ieftine

Click pentru imaginea marita

09.07.2008, 17:52 15

Indicatorii de evaluare fundamentala ai companiilor listate la Bursa de la Bucuresti sunt comparabili in acest moment cu cei de pe pietele mai dezvoltate din Polonia si Cehia, cu un indicator PER (pret raportat la profit pe actiune - n.r.) de 10,9, potrivit estimarilor analistilor BCR.
Preturile sunt cele de la finele primului semestru din acest an si profiturile sunt cele estimate de banca pentru anul 2008. Raportat la castigurile asteptate de analistii de la BCR pentru urmatorul an, multiplul profiturilor companiilor de la Bursa este considerabil mai mic decat al tarilor din regiune.
Aceasta dupa ce numai cu un an in urma piata din Romania era una dintre cele mai scumpe tari din Europa Centrala si de Est (ECE), cu un multiplu al profiturilor de 16,5.
Analistii BCR spun ca motivul principal al imbunatatirii evaluarii companiilor de la Bursa l-a reprezentat faptul ca piata din Romania a inregistrat in prima jumatate a acestui an cea mai drastica corectie din regiune.
Astfel, raporat la moneda europeana, indicele BET s-a depreciat in aceasta perioada cu 33,8%, o scadere comparabila inregistrand numai piata din Croatia, care a pierdut in primele sase luni 31,5%. Singura piata care a crescut in aceasta perioada a fost cea a Rusiei, unde indicele a avasat cu 0,6% fata de nivelul de la finele anului trecut.
La preturile actuale, analistii BCR sunt de parere ca Bursa are un potential de crestere cel putin egal cu cel al pietelor din regiune, considerand ca nivelul PIB-ului pe cap de locuitor al Romaniei, care reprezinta doar 41% din media la nivelul celor 27 de tari europene, arata potentialul de crestere pe termen lung al companiilor autohtone intr-un mediu economic stabil.
Analistii de la BCR mai atrag atentia asupra faptului ca rulajul mediu zilnic al Bursei de Valori Bucuresti din prima jumatate a anului a fost de doua ori mai scazut comparabil cu media anului trecut si s-a plasat la nivelul de 11,2 milioane de euro, mai mic chiar si decat cel din anul 2006, cand lichiditatea medie zilnica a fost de 12,3 milioane de euro.
Daca ne raportam la free-floatul companiilor listate la Bursa, cele mai lichide actiuni sunt cele ale Bancii Transilvania (TLV) si Petrom (SNP), capitalizarea free-floatului acestor companii ridicandu-se la 774 mil. euro si respectiv 446 mil. euro.
Cu toate acestea, cele mai mari rulaje le-au facut in primul trimestru tot SIF-urile, cele mai tranzactionate fiind SIF Oltenia si SIF Moldova, cu rulaje de 145 mil. euro si respectiv 127 de milioane de euro, in conditiile in care aceste titluri reprezinta activul suport pentru peste 95% din contractele tranzactionate la Bursa din Sibiu.
Desi SIF Transilvania are unul dintre cele mai mari free-floaturi in cadrul SIF-urilor, actiunile acesteia au inregistrat un rulaj la jumatate fata de media celorlalte SIF-uri, o posibila cauza fiind blocarea de la tranzactionare pana recent a unui pachet de actiuni reprezentand jumatate din capitalul societatii de investitii financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO