Burse - Fonduri mutuale

Bursa cade încontinuu. Doar parlamentarii mai pot aduce creşteri

Bursa cade încontinuu. Doar parlamentarii mai pot aduce creşteri

Bursa cade încontinuu. Doar parlamentarii mai pot aduce creşteri

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

25.11.2011, 00:07 1586

Bursa a scăzut şi joi, cu 1,4%, pentru a noua şe­dinţă consecutiv şi a înre­gistrat un nou nivel minim al ultimelor şapte săp­tă­mâni, într-o piaţă în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat două treimi din lichiditate.

Un nivel mai redus decât cel de joi a fost înregistrat de indicele general BET-C la 5 octombrie.

"Piaţa vine după o perioadă de volatilitate crescută, în care au apărut aproape simultan veşti cu privire la pragul de la SIF-uri, extinderea problemelor cu datoriile suverane. Investitorii au tranzacţionat mai mult pe baza ştirilor din piaţă, care erau contrare de multe ori, şi mai puţin pe baza raportărilor financiare şi a indicatorilor financiari ai societăţilor respective. Odată cu ziua liberă din SUA, cu ocazia Zilei Recunoştinţei, precum şi cu lipsa altor declaraţii sau discuţii cu privire la SIF-uri, majoritatea acţiunilor au re­venit la rulaje mici", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities.

El crede că investitorii vor viza din nou acţiunile SIF-urilor dacă deputaţii vor dezbate săptămâna viitoare pro­iectul legislativ de creştere a pragului la SIF-uri sau vor face noi promisiuni pe acest subiect. Iniţiativa a fost şi pe ordinea de zi a şedinţelor de plen de luni şi marţi din Camera Deputaţilor, însă nu a fost discutată.

Piaţa a fost pe creştere în prima parte a zilei, revenind uşor după opt şe­din­ţe consecutive de scădere, în care a co­borât cu 5,7%. Bursa s-a menţinut pe un uşor verde până în jurul orei 15:00, când s-a întors în teritoriu negativ, odată cu plasarea unor noi ordine de vânzare în piaţă.

Mişcările au venit, în majoritatea ca­zu­rilor, în cadrul unor tranzacţii cu vo­lu­me reduse de acţiuni. Rulajul pieţei ac­ţi­u­nilor, de 22,5 mil. lei (5,1 mil. euro), a fost de peste două ori mai mare decât va­loarea cumulată a transferurilor de miercuri, de doar 10,8 mil. lei (2,5 mil. euro).

Top câştigători şi perdanţi la bursă

"Teoretic, volumele pe SIF-uri vor creşte, deşi discuţiile cu ridicarea pra­gu­lui nu mai au un impact la fel de mare pre­cum aveau anii trecuţi", a afirmat bro­kerul.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni în funcţie de lichiditate, era în scădere cu 0,9%. Ti­tlu­rile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu ope­raţiuni de 14,8 milioane lei, şi au aco­perit 66% din rulaj. Cel mai recent transfer cu aceste acţiuni a fost realizat la 0,428 lei, preţ în scădere cu 2,73%. Pre­ţul s-a apropiat, astfel, de cotaţia mi­nimă înregistrată de acţiunile FP de la lis­tarea la bursă, de 0,4234 lei/titlu. Pre­ţul minim a fost atins în şedinţa din 4 oc­tom­brie.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bur­sele vest-europene erau în scădere cu până la 0,5%, deşi la mijlocul şedinţei au fost în creştere cu peste 1%. Pieţele din Europa Centrală şi de Est coborau, totodată, cu cel mult 1,4%.

Bursele au revenit pe scădere după ce ministrul economiei din Germania, Philipp Roesler, a respins apelurile ca gu­vernul de la Berlin să susţină intro­du­cerea de obligaţiuni comune ale zonei euro şi creşterea rolului Băncii Centrale Euro­pene (BCE) împotriva crizei, chiar dacă Germania a avut difi­cultăţi în a vinde miercuri obligaţiuni.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat titlurile SIF Transilvania (1,6 mil. lei) şi SIF Oltenia (1,2 mil. lei). Co­taţia acţiunilor SIF Transilvania a scă­zut cu 0,91%, la 0,545 lei, iar titlurile SIF Oltenia au coborât cu 0,84%, la 1,066 lei.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi BRD (BRD) au fost printre puţinele titluri din piaţă care au încheiat pe creştere, cu 2,97% şi, respectiv, cu 0,88%. Cele două titluri au avut rulaje apropiate, de 408.000 de lei şi, respectiv, de 277.000 de lei.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor OMV Petrom (SNP) care s-au depreciat ieri cu 3,8%, una dintre cele mai mari corecţii de pe bursă. Cotaţia Petrom a ajuns în prezent la 0,278 lei/unitate, aproape de minimul din acest an, de 0,27 lei/titlu.

  • Acţiunile Comnord Bucureşti (COSC), după ce compania şi-a publicat ieri rezultatele din primele nouă luni ale anului. Compania a revenit pe profit, cu 340.000 de lei, şi şi-a majorat afacerile de peste două ori.

  • Evoluţia pieţelor internaţionale în condiţiile în care pieţele europene consemnau, după închiderea şedinţei de la Bucureşti, scăderi de până la 1%. Anterior, bursele se aflau pe creştere. Indicele german DAX pierdea 0,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO