Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Business internaţional. Se află piaţa de capital americană la sfârşitul unui ciclu de creştere?

Bursă. Business internaţional. Se află piaţa de...

Autor: Tibi Oprea

04.10.2023, 08:26 964

Wall Street a devenit „Easy Street” în anii de după criza financiară din 2008, iar investitorii care s-au obişnuit să stea liniştiţi şi să urmărească cum se adună profiturile vor avea parte de ceva diferit în următorii ani. 

Creşterea pieţei de capital americane din 2010 încoace a fost prea bună pentru a se menţine în continuare, consideră Dan Suzuki, deputy CIO al administratorului de investiţii Richard Bernstein Advisors (RBA). Într-o notă preluată de Business Insider, RBA a subliniat tendinţa de creştere de lungă durată a pieţei bursiere după criză. Indicele S&P a urcat cu 389% din 2010 încoace, iar sectorul tehnologic singur a urcat mai vertiginos, cu 847%. 

Suzuki a scris că investitorii par să se aştepte mai mult sau mai puţin la continuarea acestei tendinţe de creştere, chiar dacă evaluările acţiunilor şi alocările de acţiuni la nivel de gospodării se apropie de maxime istorice, însă trage un semnal de alarmă.

„Sunt numeroase precedente istorice care sugerează că o continuare a acestor randamente extreme este puţin probabilă. Fie aceste reguli testate în timp nu se mai aplică, iar investiţia este acum la fel de simplă ca şi cum ai cumpăra pur şi simplu ceea ce a funcţionat, fie investitorii sunt alocaţi în mod necorespunzător pentru următorul ciclu de piaţă”, spune reprezentantul RBA. Suzuki a făcut o listă cu trei puncte menite să îi îndepărteze pe investitori de cele mai aglomerate ţinte de investiţii. În primul rând, spune că noile cicluri de piaţă vin, de obicei, cu noi lideri, adică alţii decât Nvidia, Tesla şi Apple, care au dominat atenţia în ultimul an. De asemenea, acţiunile legate de inteligenţa artificială care au crescut vertiginos ar putea avea probleme, iar investitorii ar trebui să vândă „bulele” din piaţă cât mai repede. „

Chiar dacă aţi cumpărat indicele Nasdaq-100 cu un an întreg înainte de vârf, dublându-vă iniţial banii, tot v-a luat aproximativ un deceniu pentru a vă recupera pierderile ulterioare", a avertizat Suzuki. Şi alţi experţi au spus că pieţele americane se îndreaptă spre o nouă eră, una definită de o volatilitate mai mare a pieţei, o inflaţie mai mare şi rate al dobânzii mai mari. Pe termen scurt, asta ar putea însemna veşti proaste pentru acţiuni, gigantul de investiţii BlackRock prognozând o „recesiune cu angajare completă” şi o „traiectorie de rollercoaster” pentru inflaţie care ar putea lovi preţurile activelor.

Creşterea yield-urilor la titlurile de stat americane, antrenată de perspectiva unei lungi perioade de dobânzi ridicate, a făcut ca investiţiile în acţiuni să fie mai puţin atractive, dat fiind riscul lor mai ridicat. În mod paradoxal, economia Statelor Unite s-a dovedit mai rezilientă decât se credea iniţial, deci Federal Reserve, banca centrală americană, nu ar avea niciun motiv să-şi tempereze politica monetară.

„The Wall Street Journal ne anunţă că indicele benchmark S&P 500 a acumulat o creştere de puţin peste 10% de la începutul anului, în comparaţie cu plusul de 20% pe care îl înregistra cu doar două luni în urmă. Totodată, investitorii par cuprinşi de un sentiment de „frică extremă”, aşa cum arăta, săptămâna trecută, indicele „Fear and Greed” al CNN semnalat de MarketWatch”, scrie brokerul român Investimental.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO