Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti atinge noi recorduri în 2021: Tranzacţiile totale depăşesc pentru prima dată 20 mld. lei, piaţa de capital creşte cu 40% la noi maxime, iar valoarea companiilor listate ajunge la cel mai ridicat nivel din istorie

Bursa de la Bucureşti atinge noi recorduri în 2021:...

Autor: Eduard Ivanovici

19.01.2022, 10:30 270

Valoarea cumulată a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti a depăşit, în premieră, pragul de 20 de miliarde de lei, echivalentul a 4 miliarde de euro, în 2021, conform unui comunicat al BVB.

Lichiditatea zilnică pe toate tipurile de instrumente financiare a înregistrat un nou maxim, 79,4 milioane de lei (16,1 milioane de euro), în timp ce BET, indicele de referinţă al bursei româneşti, şi BET-TR, care include şi dividendele atribuite acţionarilor, au atins noi maxime de peste 13.000 de puncte, respectiv peste 23.000 de puncte. Cei doi indici au înregistrat creşteri de 33%, respectiv 40%.

În ceea ce priveşte piaţa AeRO, pepiniera segmentul principal al bursei locale, capitalizarea companiilor listate a crescut cu 136%, valoarea totală de tranzacţionare cu 253%, iar valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu 249%. Primul indice dedicat pieţei AeRO – BETAeRO – a încheiat anul cu 1.052 de puncte.

De asemenea, capitalizarea companiilor listate pe Piaţa Reglementată şi AeRO a obţinut cel mai înalt nivel din istorie şi a depăşit 160 de miliarde de lei.

Reprezentativitatea României în indicii Pieţelor Emergente s-a îmbunătăţit semnificativ, astfel că la finalul anului şapte companii erau incluse în indicii furnizorului global FTSE Russell.

Numărul investitorilor la bursă a continuat să crească: peste 74.000 de investitori direcţi, arată datele FCI la nouă luni, şi 540.000 de investitori în fondurile de investiţii, potrivit datelor la 11 luni ale AAF.

Totodată, s-a atins un nou maxim pentru valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat, acolo unde 8,1 milioane de români contribuie la Pilonul II şi III de pensii: 90 de miliarde de lei le finalul primelor nouă luni de anul trecut, conform APAPR.

„Putem spune că bursa românească a avut unul dintre cei mai buni ani din istorie (...) Estimarea noastră este că multe dintre tendinţele semnalate anul trecut se vor manifesta şi în 2022. Ne aşteptăm ca trendul listărilor să continue şi este posibil să vedem noi companii de stat listate la bursă, cum este cazul Hidroelectrica, pentru că experienţa statului român cu piaţa de capital este una pozitivă”, spune Radu Hanga, preşedintele BVB.

Anul trecut s-au listat 23 de companii la cota bursei şi au atras finanţări de 234 de milioane de lei, iar cele 45 de emisiune de obligaţiuni listate la BVB în 2021 au depăşit 1,8 miliarde de lei.

„Ne dorim ca în cursul acestui an să se materializeze demersul iniţiat deja în Parlamentul României privind simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii individuali prin introducerea sistemului de reţinere la sursă a taxelor pentru câştigurile de capital. Un element esenţial pentru grupul BVB şi pentru dezvoltarea pieţei şi a lichidităţii îl va constitui momentul în care Contrapartea Centrală va deveni operaţională şi ne dorim să avem primele tranzacţii cu instrumente derivate în al doilea semestru al acestui an”, adaugă Adrian Tănase, CEO al BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO