Burse - Fonduri mutuale

Bursă. BET trece pe scădere, după ce deschisese şedinţa de luni pe plus, ajutat de cotaţia OMV Petrom. Evoluţia companiei, susţinută la rândul ei de creşterile preţului cauzate de războiul din Orientul Mijlociu

Bursă. BET trece pe scădere, după ce deschisese...

Autor: Eduard Ivanovici

09.10.2023, 11:27 475

Indicele de referinţă BET scădea cu 0,25% la o oră şi jumătate de la deschiderea primei şedinţei de tranzacţionare a săptămânii, după ce începuse sesiunea pe verde. La ora publicării ştirii, toţi indicii de la Bursa de Valori Bucureşti afişau scăderi, mai puţin BETAeRO (plus 0,1%).

Acţiunile OMV Petrom (SNP) urcau cu 0,5%, pe un rulaj în valoare de 800.000 de lei. La startul şedinţei, creşterea unicului producător local de petrol şi gaze ajungea la circa 1,4%, arată datele BVB.

Dinamica SNP vine în vreme ce preţurile barililor de petrol Brent şi West Texas Intermediate înregistrau aprecieri pe fondul cererii în creştere din Orientul Mijlociu, ca urmare a conflictului dintre Israel şi organizaţia paramilitară palestiniană Hamas .

Unii analişti se tem că războiul din Orientul Mijlociu s-ar putea răspândi şi în ţările mari producătoare de petrol din regiune, precum Arabia Saudită şi Iranul, unul dintre principalii duşmani ai Israelului.

„Deşi pe termen scurt nu există un impact direct asupra producţiei, este evident că modul în care se vor desfăşura lucrurile în următoarele 24 până la 48 de ore ar putea schimba situaţia”, spune Phill Flynn, analist al furnizorului de date PRICE Futures Group.

Indicele paneuropean Stoxx 600 cobora cu 0,25% la începutul şedinţei de luni. La Frankfurt, DAX pierdea 0,7%, iar CAC 40 de la Paris cobora cu 0,6%. În Regatul Unit, FTSE 100 era pe plus cu 0,2%. De partea cealaltă a Atlanticului, preţul barilului WTI creştea cu 2,8%, iar contractele futures pe Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq afişau scăderi de 0,7%-0,8%, potrivit MarketWatch.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO