Burse - Fonduri mutuale

Bursa bate pasul pe loc

19.04.2006, 00:00 8

Nivelurile minime record de lichiditate continua sa domine Bursa, dar brokerii sunt tot mai optimisti intr-o revigorare a pietei dupa sarbatorile de Paste.

Valoarea tranzactiilor realizate ieri a fost de doar 4,7 milioane de euro, unul din cele mai reduse rulaje din ultimul an. In acest context, cele mai multe din actiunile principale de pe piata s-au mentinut in jurul preturilor anterioare.

Brokerii cred totusi ca saptamanile urmatoare vor aduce o schimbare completa a situatiei pe piata, in primul rand la nivelul lichiditatii, pe volumele mai mari urmand sa urce in acelasi timp si preturile.

"Majoritatea investitorilor asteapta sa treaca datele de inregistrare pentru dividende. Interes pentru achizitii exista, investitorii considerand preturile actuale atractive. In schimb oferta este foarte redusa, in general vanzand doar clientii mici sau cei care au nevoie de bani pentru situatii exceptionale", considera Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.

"Dupa sarbatori, lichiditatea va creste substantial si chiar si preturile, pentru ca vor intra din ce in ce mai multi bani pentru a prinde datele de inregistrare si raportul de tara, pe care toata lumea il asteapta sa fie favorabil", a adaugat Simionescu.

Analistii de pe piata se asteapta in acelasi timp la o activitate mai intensa incepand cu luna viitoare.

"Noi am observat ca minimele de piata sunt insotite de volume reduse record si cand acestea au loc deja s-a produs punctul de inflexiune si nu mai dureaza mult pana cand volumele incep sa urce", a precizat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. "Noi credem ca urmatorul trend va fi unul de crestere", a mai spus Panait.

La finalul lunii vor avea loc si AGA de la SIF-uri, la doua dintre ele urmand sa se dezbata si propuneri de majorare a capitalului social, fiind si unii brokeri care acrediteaza aceste propuneri cu sanse mari de realizare, chiar daca majoritatea analistilor cred contrariul.

"Daca sansele ar fi fost mari, am fi avut o piata puternica acum. Eu sunt din tabara celor care cred ca piata anticipeaza informatiile. Iar acesta este un tip de eveniment despre care se presupune ca informatiile existente in privinta lui sunt detinute de mai multi investitori. Aici nu e vorba de un contract foarte mare despre care nu stie decat directorul general", spune Iulian Panait.



Actiunile SIF Banat-Crisana au scazut ieri cu 0,8%, inchizand sedinta la pretul de 2,35 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de doar 0,36 milioane de euro. SIF Banat-Crisana este una dintre cele doua SIF-uri care au propus actionarilor majorarea capitalului social si acordarea de actiuni gratuite. Parerile brokerilor cu privire la sansele realizarii acestor majorari sunt impartite. "Eu cred ca propunerile de majorare de capital de la cele doua SIF-uri au sanse mari sa se realizeze pentru ca de data asta s-a vazut si un interes ridicat din partea actionarilor pentru participarea la aceste adunari", sustine Adrian Simionescu.



Titlurile Petrom au pierdut ieri peste 0,9%, lichiditatea actiunilor companiei petroliere mentinandu-se in continuare la un nivel foarte redus. Cu aceste titluri s-a derulat ieri si o tranzactie speciala la pretul de 0,545 lei/actiune, usor peste nivelul maxim la care actiunile au fost tranzactionate in piata, valoarea operatiunii fiind de 63.000 de euro. In piata, pretul de inchidere a fost ieri de 0,535 lei/actiune, cu 12% mai mult fata de inceputul anului, dar cu 14% mai jos decat maximele atinse la inceputul lunii martie. Corectiile severe din ultima perioada s-au datorat incertitudinii privind modul in care va fi distribuit pachetul de 8% din actiuni salariatilor.



Actiunile Broker Cluj au crescut ieri cu 1,2%, inchizand la cotatia de 2,39 lei/actiune. Cresterea actiunilor a venit dupa ce societatea de intermediere financiara a raportat rezultatele pe primul trimestru. Broker a realizat in primele trei luni ale anului un profit brut de 1,8 milioane de euro, cu 23% mai redus decat in perioada similara a anului trecut. Brokerii spun ca totusi aceste performante sunt bune, avand in vedere tendinta de scadere pe care s-a aflat piata in ultima perioada. Drepturile de preferinta Broker au inchis sedinta de ieri la pretul de 0,319 lei/actiune, in crestere cu 2,9%. Valoarea tranzactiilor derulate cu drepturi de preferinta Broker a fost ieri de 9.700 de euro.



Titlurile Socep Constanta au scazut cu 0,9%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, care au insumat aproape 0,1 mil. euro. Ultimul transfer s-a realizat la pretul de 0,216 lei/actiune. "In anii anteriori Socep a raportat rezultate foarte bune si a oferit actionarilor dividende bune, in acelasi timp si randamentul actiunilor fiind bun. Anul trecut insa, societatea nu a confirmat, raportand rezultate in scadere care au determinat totodata ca pretul actiunilor sa sufere corectii importante", a precizat Adrian Simionescu. Estimarile conducerii societatii cu privire la rezultatele pe acest an nu sunt nici ele optimiste, profitul bugetat fiind apropiat de cel inregistrat anul trecut.



Actiunile producatorului de elicoptere IAR Brasov au inregistrat ieri o noua crestere importanta, de 7,7%. In ultimele trei sedinte de tranzactionare, actiunile IAR au castigat peste 30%. Pretul a urcat ieri pana la un nivel maxim de 2,45 lei/actiune, la inchidere actiunile fiind cotate la 2,37 lei/actiune. Tranzactiile realizate cu aceste actiuni au insumat 39.000 de euro. Actiunile au reintrat puternic in atentia investitorilor, dupa ce au aparut informatii ca autoritatile poarta discutii pentru privatizarea companiei. Potrivit acestor informatii, printre companiile care s-au aratat interesate de preluarea IAR se numara companiile Eurocopter si EADS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO