Burse - Fonduri mutuale

Bursa avansează cu 0,8%. Investitorii, încă reticenţi

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

11.11.2011, 17:43 238

Bursa de la Bucureşti a crescut vineri cu 0,83%, într-o piaţă care a urmat linia burselor externe şi unde prudenţa investitorilor la tranzacţionare a ţinut lichiditatea sub 20 milioane lei.

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, bursa locală este cu 10,6% mai jos.

Şeful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru, crede că pieţele ar trebui să se stabilizeze în perioada următoare, întrucât efectele crizei datoriilor suverane au fost deja reflectate în scăderile burselor. În plus, autorităţi monetare importante, precum Fed, Banca Centrală Europeană, Banca Elveţiei, dar şi liderii UE au luat deja măsuri pentru contracararea crizei.

"Măsurile luate de autorităţi vor conta până la sfârşitul anului şi nu cred că pieţele externe ar mai putea scădea. Indicii externi sunt la distanţă semnificativă de minimele din debutul lui octombrie. Doar un eveniment extrem, de genul unui anunţ unilateral al Greciei de ieşire din zona euro, mai poate destabiliza pieţele externe până la finalul anului. Totuşi, majoritatea investitorilor activi de la BVB nu sunt convinşi de cele de mai sus. Nu este necesar ca pieţele externe să mai urce de la aceste nivele până la sfârşitul anului pentru ca aceşti investitori să vrea să reintre în piaţă. Cred că este suficientă menţinerea pieţelor externe la nivele actuale", a declarat Ciubotaru.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,93%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,05% peste nivelul de joi.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 2,03%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO