Burse - Fonduri mutuale

Bursa americană a revenit în teritoriul negativ după o nouă săptămână sălbatică

Bursa americană a revenit în teritoriul negativ după o...

Autor: Dan Grigore Ivan

10.12.2018, 00:06 436

Cea mai mare piaţă de capital a lumii a afişat vineri o scădere pronunţată, pe fondul temerilor legate de relaţiile economice între Statele Unite ale Americii şi China, dar şi în contextul unor date de pe piaţa muncii americane mai slabe decât se prefigurase.

Ambii mari indici americani S&P 500 şi Dow Jones sunt în teritoriul negativ după o scădere săptămânală de peste 4,5%.

Săptămâna ce a precedat această perioadă de scăderi adusese bursei americane un avans de peste 5%, cea mai bună astfel din ultimii şapte ani.

Indicele VIX, ce măsoară volati­litatea din piaţă, a urcat cu 28,56% săptămâna trecută. De la începutul acestui an, aprecierea acestuia este de peste 110%.

Economia americană a produs luna trecută 155.000 de locuri de muncă faţă de 198.000 cât era estimat iniţial. Totodată, au apărut noi informaţii legate de eforturile autorităţilor ameri­cane de a pune sub acuzare hackeri chinezi, aspect ce poate aduce o nouă degradare a relaţiilor bilaterale între cele două mari puteri economice. Tot săptămâna trecută s-a produs şi inversarea curbei de randament a obligaţiunilor guvernamentale ameri­cane cu o maturitate de trei ani în relaţie cu cele cu o durată de cinci ani. La nivel mondial, indicele Global Dow a scăzut cu 3,44% în ultima săptămână. De la începutul acestui an, deprecierea a ajuns la peste 8%.

Bursa niponă a oferit o scădere de peste 3%, de două ori mai dură decât me­dia arătată de indicele Asia Dow, în vreme ce bursa chineză, prin indicele Shanghai, a urcat cu 0,68% săptămâna trecută.

Pentru Europa a reprezenat o nouă săptămână în care deprecierile s-au pronunţat. Astfel, de la începutul acestui an, indicele EuroSTOXX 600 afişează o depreciere de 11,24%, după o scădere de peste 3,3% săptămâna trecută.

La Bucureşti, bursa locală a rezistat bine la toate valurile de scăderi de săptămâna trecută. Indicele BET, referinţa bursei locale, a urcat săptămâna trecută cu 0,2%, până la un nivel de 8.684 puncte.

În regiune, scăderile au fost însă la ordinea zilei. Indicele polonez WIG20 a scăzut cu 0,42%, în timp ce referinţa bursei austriece a scăzut cu 4,53%.

OMV, compania ce deţine peste 51% din Petrom, a scăzut săptămâna trecută cu 3,16% după ce joi atinsese chiar o depreciere de peste 7%, dar creţerea de vineri a venit pe fondul anunţului OPEC că va reduce producţia de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi, în încercarea de a opri scăderea de peste 30% a aurului negru, înregistrată din octombrie până în prezent. În comparaţie, Petrom a înre­gistrat o depreciere de 1,48% săptămâna trecută.

De la începutul acestui an, acţiunile celei mai mari companii locale listate la Bucureşti au urcat cu aproape 28%, în vreme ce OMV afişează o depreciere de peste 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO