Burse - Fonduri mutuale

Bursa a sfidat pietele europene si a inchis pe "verde"

Bursa a sfidat pietele europene si a inchis pe "verde"
29.05.2009, 00:00 20

Piata de capital de la Bucuresti a continuat si ieri aprecierile din sedinta de tranzactionare de miercuri, in conditiile in care principalii indici europeni s-au mentinut pe minus pe tot parcursul zilei.

Indicele austriac ATX se deprecia inainte de inchiderea sedintei cu 1,6%, indicele CAC-40 din Franta cu 1%, in vreme ce DAX-ul german scadea la randul sau cu 1,2%.La Bucuresti, indicele celor mai lichide zece societati din piata, BET, s-a apreciat in sedinta trecuta cu 2,6%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a crescut cu 1,9%. Desi inainte cu o ora de inchiderea sedintei de tranzactionare indicele celor cinci societati de investitii financiare, BET-FI, scadea cu 0,32%, acesta a inchis sedinta pe "verde", in crestere cu 1,8% fata de ziua precedenta.
"Pietele europene au inchis in crestere in sedinta de tranzactionare de miercuri, in vreme ce ieri au scazut usor. Per ansamblu, variatia principalilor indici internationali s-a aflat in jurul cifrei zero in ultimele doua zile. Cresterile de la noi nu au fost semnificative, venind pe volume de tranzactionare mici. In aceste conditii, am putea vorbi mai mult de o consolidare a pietei decat de o crestere", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni al Prime Transaction.
Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare societate romaneasca listata la Bursa, a inregistrat ieri cel mai mare rulaj din piata, de 2,9 mil. lei (0,7 mil. euro), urmat de titlurile BRD SocGen (BRD), cu o lichiditate de 2,2 mil. lei (0,5 mil. euro). Printre societatile care au atras ieri investitii de peste 1 mil. lei s-au aflat si Rompetrol Rafinare (RRC), SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5), precum si Banca Transilvania (TLV).
Din punctul de vedere al numarului de tranzactii din piata, cele mai cautate actiuni au apartinut ieri combinatului chimic Azomures (AZO). Tranzactiile cu titlurile Azomures s-au ridicat ieri la circa 1 mil. lei (0,2 mil. euro), pretul acestora avansand cu 1,3% fata de nivelul de referinta. In sedinta de miercuri, actiunile combinatului chimic au sarit cu 15%, in urma schimbarii actionarului majoritar al societatii. Lichiditatea din piata s-a mentinut ieri sub media acestei luni, de 25,9 mil. lei, Bursa atragand ieri investitii totale in valoare de 15,5 mil. lei (3,7 mil. euro). "La nivelul pietei este mai importanta valoarea decat volumul, aceasta indicand o consolidare. Piata nu a mai fost la fel de volatila in ultimele sedinte, ceea ce a facut ca numarul speculatorilor prezenti in piata sa scada", spune Brendea. Acesta este de parere ca in sedinta de tran-zactionare de astazi Bursa va fi in continuare ancorata la evolutia pietelor externe. "Daca in Europa se vor inregistra aprecieri puternice pe prin-cipalii indici bursieri, atunci si Bursa de la Bucuresti va cunoaste cresteri. Daca nu, ma tem ca vom avea in continuare sedinte de tranzactionare cu volume si rulaje scazute", considera Brendea. El spune ca pe termen scurt este posibil ca piata sa intre intr-un range de plus - minus 5%, in conditiile in care nu exista argumente pentru cresteri sustinute sau pentru noi corectii.
"Piata tinde sa se stabilizeze in momentul de fata. Dupa revenirile puternice de la sfarsitul lui aprilie si inceputul lunii mai este nevoie de noi repere. De exemplu, pentru BET-FI, nivelul de 15.000 de puncte poate fi un suport pentru cresterile viitoare, in cazul in care acesta va rezista. Insa este prea devreme sa discutam de cresteri", spune Brendea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO