Burse - Fonduri mutuale

Bursa a scăzut după demisia lui Boc. Indicele BET pierde 1,4%

Bursa a scăzut după demisia lui Boc. Indicele BET pierde 1,4%

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Andrei Chirileasa

06.02.2012, 11:14 531

Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa de tranzacţionare uşor în creştere, însă imediat după anunţul demisiei primului ministru Emil Boc acţiunile au înregistrat corecţii de până la 3%, în cazul SIF-urilor. Indicele BET scădea la ora 11:00 cu 1,4%, iar indicele BET-FI pierdea 1,8%.

Investitorii sunt îngrijoraţi privind soarta programului de privatizări prin bursă asumat de Guvernul Boc, care era aşteptat să atragă atenţia investitorilor străini pentru piaţa locală de capital. Deşi demisia Guvernului nu ar trebui să afecteze angajamentele asumate în acordul cu FMI, este posibil ca unele oferte să sufere amânări, dacă alegerea unui nou Guvern întâmpină dificultăţi.

Prima ofertă, vânzarea a 15% din Transelectrica, este programată pentru finalul lunii februarie, însă preţul de ofertă trebuie aprobat de Guvern.

Întârzierea ofertelor statului ar afecta în primul rând Fondul Proprietatea (FP), care deţine participaţii minoritare la cele mai importante companii de stat din energie şi din sectorul transporturilor. Titlurile FP au pierdut 0,77% în prima oră de tranzacţionare.

Acest anunţ ar putea fi însă speculat de o parte dintre investitori ca un prilej de marcare a profiturilor, după creşterile puternice de la începutul anului. Indicele BET a câştigat 15%, iar indicele BET-FI a urcat cu aproape 23% de la începutul anului, pe fondul unor achiziţii mai mari din partea investitorilor străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO