Burse - Fonduri mutuale

Bursa a renuntat la serviciile fostului bancher londonez

22.05.2009, 00:00 30

Plecarea lui Giulio Di Cerbo, fost bancher londonez, din functia de consultant al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a lasat executivul Bursei singur in proiectarea platformei de tranzactionare regionala (Multilateral Trading Facility-MTF).
Succesul unuia dintre cele mai ambitioase planuri ale pietei locale de capital, MTF-ul, este in mainile executivului Bursei si va depinde de modul in care Bursa va reusi sa atraga atentia marilor jucatori din regiune pentru a face platforma functionala.
Mandatul lui Giulio Di Cerbo la BVB a inceput in luna august 2008 si a luat sfarsit in martie 2009, potrivit unor surse din piata. Principala misiune a lui Di Cerbo a fost proiectul MTF. El a ramas consultant al Depozitarului Central.
Principalele motive al plecarii lui Di Cerbo au fost animozitatile si nemultumirile starnite in randul brokerilor de propunerile sale, dar si faptul ca acesta nu a reusit sa convinga executivul Bursei ca relatiile sale la marile banci de investitii internationale, precum Morgan Stanley, se pot concretiza in participarea acestora cu capital la viitorul MTF, potrivit acelorasi surse.
Daca initial fostul bancher londonez a propus conducerii Bursei infiintarea unei societati noi care sa administreze platforma regionala de tranzactionare, la care Bursa locala urma sa detina 51% din capital, iar restul sa fie detinut de marile bancii de investitii, ulterior reprezentantii Bursei au agreat administrarea interna a platformei, sub tutela BVB.
Principalele argumente au fost ca infiintarea unei entitati noi ar fi consumat timp, resurse materiale si umane, si ca trecerea platformei in administrarea unei societati externe ar putea fi luata in calcul ulterior.
Astfel, proiectul initial al MTF a fost modificat, varianta finala, care va fi supusa aprobarii actionarilor in cadrul Adunarii Generale de la sfarsitul lunii mai stabilind ca platforma sa fie administrata intern de Bursa.
"Proiectul privind platforma de tranzactionare regionala a fost modificat fata de formula initiala, prin mentiunea ca sistemul sa fie dezvoltat de Bursa. Formula care prezinta avantaje de costuri si structura", a spus Dan Paul, vicepresedintele BVB.
Platforma pe care se vor tranzactiona actiunile ar urma sa cuprinda intr-o prima faza actiunile celor mai importante 50-100 de companii din regiunea Europei de Est, iar pe aceasta ar urma sa incheie tranzactii investitorii institutionali, atat locali, cat si internationali.
Unul din avantaje va fi ca acestia vor avea acces intr-un singur loc la actiunile tuturor companiilor importante din regiune, iar regulile de tranzactionare si compensare-decontare vor fi aceleasi si vor respecta standardele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO