Burse - Fonduri mutuale

Bursa a intrat în zodia corecţiilor, dar brokerii spun că trendul rămâne pozitiv

Bursa a intrat în zodia corecţiilor, dar brokerii spun că trendul rămâne pozitiv

Autor: Andrei Chirileasa

19.04.2011, 23:52 29

Principalele acţiuni listate pe Bursa de la Bucureşti auînregistrat corecţii de până la 10% faţă de maximele atinse lafinele lunii martie şi începutul lui aprilie, însă brokerii nu vădo întoarcere a trendului pozitiv din ultimele luni.

Acţiunile SIF-urilor au fost printre cele mai lovite de corecţiiîn ultimele şedinţe de pe Bursă, înregistrând scăderi cuprinseîntre 6% şi 11%, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atinsieri un nou minim, după şapte zile consecutive de scăderi.

Cu toate acestea, brokerii locali nu cred că sunt posibilescăderi de am­ploa­re pe Bursă în perioada urmă­toa­re, deşi ad­mitcă următoarele luni vor fi mai di­ficile din cauza volatilităţiiridicate.

În a doua parte a anului ei se aşteap­tă însă la reluareatrendului de creştere, ghidându-se şi după rapoar­tele emise înultima perioadă de analiş­tii băncilor locale şi străine, caremizea­ză pe revenirea economiei româneşti şi văd un potenţialridicat de creştere în special pe bănci şi SIF-uri. "Nu văd de ceam avea o scădere mai abruptă, pen­tru că toate rapoartele pe carele văd sunt favorabile", spune Octavian Dra­golea, directorulagenţiei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest.

De aceeaşi părere este şi Răzvan Paşol, preşedintele firmei debrokeraj Intercapital Invest: "Noi credem că suntem într-un trendascendent ge­neral, care va ţine anul acesta şi anul viitor. Nu măaştept la scăderi de anvergură, dar investiţiile pe termen scurtpresupun riscuri mai mari. Pentru investitorul mediu cel mai bunsfat este să meargă cu acest trend ascendent atât timp cât va ţine.Totuşi, nu sunt de părere că trebuie alocaţi toţi banii în acţiuniîn acest moment, pentru că nu suntem într-o perioadă foarte stabilădin punctul de vedere economic. Pen­tru cineva care intră acum înpiaţă este recomandată o expunere de 30-40% pe acţiuni, care săurce gradual până la 60% din portofoliu", explică Paşol.

Analiştii dau "buy" pe bănci şi SIF-uri

Aproape toate rapoartele emise de analişti în ultima perioadăvorbesc despre revenirea economiei locale şi văd băncile caprincipali beneficiari ai acestei reveniri, cu un efect pozitiv şiasupra SIF-urilor, care au expuneri ridicate la sectorul bancar.Cehii de la Wood au emis la începutul lunii aprilie un raport încare recomandă "cumpă­rare" (Buy) pe bănci şi SIF-uri.

Ei au stabilit o ţintă de preţ pentru acţiunile BRD de 20 delei, cu 35% peste nivelul actual de pe Bursă, în timp ce acţiunileBăncii Transilvania (TLV) le văd la 1,81 lei, cu 18% mai sus decâtîn prezent. De altfel, acţiunile celor două bănci au înregistratprintre cele mai mici corecţii în ultima perioadă.

Pe SIF-uri, preţurile-ţintă ale Wood sunt cu circa 40% mai maridecât cotaţiile de ieri de pe Bursă. Şi analiştii KBC Securitiesdau "buy" pe toate cele cinci SIF-uri, indicând că acestea au unpotenţial de creştere cuprins între 40% şi 60% până la valoarea"corectă" a activelor.

Şi analiştii Raiffeisen Capital & In­vest­ment şi-au majoratrecent ţinta de preţ pe acţiunile TLV, la 1,68 lei (de la 1,59lei), menţinându-şi recomandarea de "păstrare" (Hold). Totodată, eişi-au îmbunătăţit recomandarea pentru titlurile Transelectrica(TEL) de la "re­du­cere" (Reduce) la "păstrare", ma­jo­rând ţintade preţ la 21,2 lei de la

19,6 lei.

Analiştii Alpha Finance au plusat indicând în ultimul raport oţintă de preţ pentru Transelectrica de 32 de lei/acţiune, cu 50%peste preţul de pe Bursă.

Şi la Petrom patru analişti indică ţinte de preţ de peste 0,46lei/acţiune, faţă de cotaţia actuală de pe Bursă de 0,42 lei.

Potenţialul de creştere, limitat de lichiditateascăzută

"Rapoartele sunt pozitive, dar până în acest moment nu s-auresimţit în piaţă acele intrări de capital ale fondurilor demainstream. Suntem încă mici. În regiune sunt multe IPO-uri înRusia, Turcia, pieţe mult mai mari, iar mulţi bani se duc acolo. Lanoi există în continuare limitări la SIF-uri, iar piaţa esteevaluată cu un discount de lichiditate", explică Liviu Giugiumica,directorul general al UniCredit CA IB Securities, a doua firmă debrokeraj de pe Bursă în primul trimestru.

El spune că scăderile de 10% înregistrate în ultimele douăsăptămâni reprezintă deja o corecţie importantă, iar evoluţiapieţei în perioada urmă­toare va depinde de pieţele externe, dar şide factorii politici interni.

De altfel, instabilitatea politică este unul dintre principaliifactori de risc invocaţi de analişti în rapoartele lor,investitorii aşteptând acum rezultatul alegerilor interne din PD-Lşi eventualele schim­bări pe care acestea le-ar putea aduce înGuvern.

"Evoluţia pieţei locale va depinde foarte mult şi de succesulofertei de la Petrom. Dacă statul nu va reuşi să obţină un preţbun, cum şi-a propus, şi va amâna oferta, atunci semnalul pentrupiaţă va fi negativ", crede Giugiumica.

Pe plan extern, principalele motive de îngrijorare pentruinvestitori sunt legate acum de situaţia economiei SUA, încontextul în care agenţia de rating Standard & Poor's a puspentru prima dată sub perspectivă negativă ratingul "AAA" al SUA,decizie care se suprapune peste neînţelegerile dintre republicanişi democraţi privind bugetul.

"Următoatele luni vor fi mai dificile, e posibil să mai fiecorecţii, dar spre sfârşitul anului mă aştept ca piaţa să revină pecreştere", conchide Giugiumica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO