Burse - Fonduri mutuale

Bursa a iesit din corzi, dar nu si-a regasit complet echilibrul

22.03.2006, 00:00 10

Piata isi revine incetul cu incetul dupa socurile suferite in ultima perioada, sedinta de tranzactionare de ieri marcand o noua crestere usoara la nivelul indicilor bursieri, insa brokerii sunt destul de rezervati in ceea ce priveste evolutia in perioada urmatoare.

Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece companii de la Bursa, exceptand SIF-urile, a crescut ieri cu 1,1%, propulsat in special de cresterea cu 3,4% a titlurilor Petrom si de avansul de 1,1% inregistrat de actiunile BRD. Indicele BET-C s-a apre-ciat de asemenea cu aproape 1%.

"Nu putem vorbi de o crestere, ci mai curand de o revenire a pietei. Piata ramane insa destul de instabila, cu toate ca au trecut aproape toate socurile provocate de vesti proaste si au inceput sa apara si vesti bune. Preturile si-au mai revenit fata de nivelurile destul de mici la care ajunsesera in urma cu o saptamana, insa exista in continuare riscul ca ele sa scada din nou, sub influenta altor vesti negative care ar putea veni din exteriorul pietei", spune Octavian Molnar, presedintele scoietatii de brokeraj IFB Finwest din Arad.

"Chiar si fara vesti proaste, nu ma astept la cresteri spectaculoase in perioada urmatoare, insa nu exista nici motive ca piata sa mai scada, in conditiile in care majoritatea companiilor mari arata bine din punctul de vedere al analizei fundamentale", sustine Molnar.

Segmentul SIF-urilor a fost din nou cel mai dinamic in sedinta de ieri, tranzactiile realizate cu titlurile celor cinci societati de investitii financiare reprezentand circa 57% din rulajul total din piata, care s-a ridicat la 12,7 mil. euro. La nivelul pretului, evolutiile celor cinci societati au fost diferite, cresterile de pe SIF Transilvania fiind anulate de scaderile celorlalte patru, astfel ca indicele BET-FI a incheiat sedinta de tranzactionare cu o scadere de aproape 0,6%.

Evolutia din ultimele sedinte a titlurilor SIF a fost influentata de intentia SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania de a-si majora capitalul social prin incorporarea profitului obtinut in 2005 si acordarea de actiuni gratuite in loc de dividende.

"Investitorii care au cumparat in aceste zile spera ca cele doua SIF-uri vor putea realizat majorarile de capital propuse. Totusi, acestia nu sunt suficient de multi. Daca majorarile vor putea fi aprobate, cu siguranta ca preturile celor doua actiuni vor creste", a declarat Molnar.



Actiunile SIF Transilvania au revenit ieri la tranzactionare cu o crestere de 4,6%. Titlurile SIF Transilvania au inchis la cotatia de 2,28 lei/actiune, dupa ce au urcat pe parcursul sedintei pana la un maxim de 2,35 lei/actiune. Transferurile realizate cu aceste titluri au reprezentat ieri un sfert din rulajul total din piata. SIF Transilvania este a doua dintre societatile de investitii financiare care si-au anuntat intentia de a-si majora capitalul social si de a distribui investitorilor actiuni gratuite in loc de dividende. "SIF Transilvania este si una dintre cele mai ieftine dintre SIF-uri, fapt care se datoreaza si rezultatelor mai slabe obtinute anul trecut", a aratat Octavian Molnar.



Titlurile Petrom au inregistrat ieri un avans de 3,4%, revenind la nivelul de 0,6 lei/actiune. Actiunile companiei petroliere se depreciasera cu peste 5% saptamana trecuta dupa raportarea rezultatelor financiare, care au fost sub asteptarile investitorilor. Petrom a obtinut anul trecut un profit net de 391 milioane de euro, dupa ce in 2004 raportase pierderi. "Petrom a inceput sa-si revina dupa socul initial al rezultatelor, ramanand unul din pilonii Bursei. Lasand la o parte asteptarile initiale, profitul companiei a fost unul foarte bun, iar estimarile privind evolutia viitoare a sectorului petrolier recomanda aceste titluri ca o investitie buna si in continuare", a spus Molnar.



Actiunile BAncii Comerciale Carpatica s-au depreciat ieri cu 0,8%, in pofida majorarii de capital anuntata de acest emitent. Titlurile Carpatica au fost cotate la finalul sedintei de ieri la pretul de 0,625 lei/actiune, dupa ce in cursul zilei urcasera la un maxim de 0,64 lei/actiune. Banca a anuntat ca intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 3,55 milioane de euro prin incorporarea profitului net obtinut in 2005. Carpatica ar urma sa distribuie in mod gratuit investitorilor circa 12 actiuni noi pentru fiecare 100 de actiuni detinute. Data de inregistrare pentru identificarea investitorilor ce vor putea participa la majorarea de capital este 5 mai.



Titlurile Socep ConstanTa au urcat ieri cu aproape 6,6%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 0,227 lei/actiune. Actiunile Socep au inregistrat o evolutie descendenta in ultima perioada, depreciindu-se cu circa 15% in ultimele doua luni. Unii brokeri spun insa ca pretul actual al titlurilor Socep este destul de mic. "Dupa evolutia slaba de anul trecut si rezultatele obtinute, anul acesta se spera intr-o revenire a companiei. Consider ca preturile actuale sunt destul de mici in comparatie cu potentialul companiei", a declarat Octavian Molnar. Socep a inregistrat anul trecut un profit net de 0,62 mil. euro), in scadere cu peste 52% comparativ cu 2004.



Actiunile Carbid-Fox Tarnaveni au crescut ieri cu 8,7%, pe fondul unor tranzactii mai importante, si au inchis sedinta la pretul de 0,045 lei/actiune. Luni, titlurile producatorului de carbid mai castigasera 15%. La inceputul lunii februarie, actiunile Carbid-Fox au crescut cu aproape 100% in doar cateva zile pe fondul unor tranzactii importante. Cel mai important actionar al societatii este Asociatia Salariatilor (PAS), care mai detine 33% din actiuni, dupa ce a vandut circa 18% din actiuni pe Bursa. Compania a inregistrat anul trecut pierderi de 3 milioane de euro, de aproape cinci ori mai ridicate decat in 2004, in conditiile scaderii vanzarilor cu circa 38%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO