Burse - Fonduri mutuale

Bursa a continuat să crească joi, cu 1,8%, pe un rulaj asigurat de deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea

Bursa a crescut şi joi, cu 1,8%, pe un rulaj asigurat de deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea

Autor: Stefan Musgociu

06.10.2011, 17:45 186

Bursa de la Bucureşti a crescut şi joi, cu 1,84%, pentru a doua zi consecutiv, susţinută de bursele externe, într-o piaţă în care şapte deal-uri cu 0,32% din acţiunile Fondului Proprietatea au asigurat peste jumătate din lichiditate.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua la preţuri în creştere uşoară, piaţa menţinându-se, astfel, pe linia de uşoară revenire pe care s-a încadrat în şedinţa precedentă.

Recupararea a fost susţinută în principal pieţele externe, care au crescut datorită speranţelor investitorilor că liderii politici îşi vor intensifica acţiunile de susţinere a sectorului financiar european, în timp ce o serie de date economice din SUA au calmat temerile privind intrarea Americii într-o nouă rundă de recesiune.

În ultimele două zile, bursa de la Bucureşti a crescut cumulat cu 2,41%, după ce marţi a atins cel mai redus nivel din ultimii doi ani.

"Deocamdată, evoluţia pieţei din ultimele două şedinţe pare a fi un rebound tehnic după scădrile severe din zilele precedente. Un argument pentru această idee poate fi reprezentat şi de volumele de tranzacţionare reduse, mai ales în şedinţa de joi. Multe acţiuni sunt apropierea minimelor din august, unii investitori au intrat la cumpărare în ideea că preţurile nu vor scădea sub acele niveluri. Momentan, cred că mulţi investitori se poziţionează în aşteptarea votului de joia viitoare când se va decide data la care se vor plăti cei 8 miliarde de euro către Grecia", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

El a adăugat că acordarea celor 8 miliarde de euro pentru Grecia este doar o prelungire a incertitudinilor şi nu o soluţie.

"Până când nu se va lua o măsură radicală, indiferent care va fi ea, fie de sprijinire totală a ţărilor cu probleme, fie de marginalizare a acestora, incertitudinile vor persista. Asta şi deoarece s-a ajuns la un nivel al datoriilor foarte mare în majoritatea statelor dezvoltate", a afirmat brokerul.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,59%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,49% peste închiderea de miercuri.

Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 0,96%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO