Burse - Fonduri mutuale

Bursa a avansat cu 2,9%, după trei şedinţe de scădere

Bursa a avansat cu 2,9%, după trei şedinţe de scădere

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

27.09.2011, 17:46 111

Bursa a crescut cu 2,88% şi a recuperat astfel o parte din scăderea de 5,3% înregistrată în precedentele trei şedinţe, pe o lichiditate în revenire şi asigurată în proporţie de 42% de tranzacţii negociate cu acţiuni Ropharma (RPH), SIF Moldova (SIF2), Fondul Proprietatea (FP) şi Retrasib (RTRA).

Piaţa locală a avansat cu peste 1% încă de la deschidere, revenirea fiind determinată de menţinerea burselor externe pe creştere, de până la 2,9%. Totuşi, la fel ca în precedentele şedinţei, amplitudinea variaţiilor de pe piaţa locală a fost mai redusă decât cea a mişcărilor de pe bursele externe, care au urcat cu până la 4,6%.

"Explicaţia decalajului dintre piaţa românească şi bursele externe atunci când acestea cunosc un reviriment ţine de prezenţa slabă a cumpărătorilor în ringul autohton, iar cei prezenţi adoptă mai degrabă o atitudine de aşteptare, preferând acumularea defensivă în această perioadă de nesiguranţă şi nelinişti pe plan internaţional", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

La finalul anului, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 3,45%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,48% peste închiderea de luni.

Totodată, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 3,4%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, al primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 3,33%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni pe piaţa principală de 27,3 milioane lei (6,4 milioane euro), suma reprezentând 58% din rulajul de pe segmentul acţiunilor, de 47,3 milioane lei (11 milioane euro).
În primele două ore au fost realizate şi şase tranzacţii negociate cu acţiuni Ropharma (RPH), SIF Moldova (SIF2), Fondul Proprietatea (FP) şi Retrasib (RTRA), în valoare cumulată de 20 milioane lei (4,6 milioane euro). Suma reprezintă restul de 42% din rulajul pieţei acţiunilor.

"Deal-urile pot fi puse pe seama unor balansări în portofoliul unui asset manager (administrator de fonduri şi active -n.r.)", a afirmat Chişu.

Valoarea tututor tranzacţiilor cu acţiuni, de 47,3 milioane lei (11 milioane euro), a fost de aproape două ori mai mare decât rulajul de luni, de 24 milioane lei (5,6 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO