Burse - Fonduri mutuale

Bugetul SNP nu a speriat investitorii

12.04.2007, 20:27 19

Actiunile Petrom (SNP) au pierdut ieri 0,8%, adica un singur pas de cotare, dupa publicarea de catre companie a bugetului pentru 2007, care prevede o scadere cu 24% a profitului net si cu 16% a cifrei de afaceri. In urma acestei scaderi, pretul actiunilor Petrom a coborat sub nivelul de la sfarsitul anului trecut, capitalizarea a companiei fiind de 9,42 mld. euro.
Analistii sustin, in general, ca acest proiect de buget nu va influenta in mod semnificativ evolutia actiunilor in continuare, asteptandu-se la o stagnare a acestora pe termen mediu. Ei mai spun ca scaderea de profit este justificata, de investitiile pe care compania le are programate in urmatorii ani, dar si scaderea marjelor din rafinare si a pretului petrolului.
Analistii mai considera ca titlurile Petrom raman atractive pentru investitorii pe termen lung.
"Atata timp cat trebuie sa investeasca mult in rafinare, este normal sa mai scada din profit. In ciuda scaderilor bugetate, nu cred ca actiunea e scumpa, iar pe investitori ii sperie mai mult perspectiva celor 8% din actiuni care vor fi distribuite salariatilor", sustine Octavian Dragolea, presedintele Egnatia Securities. "Era de asteptat aceasta scadere de profit, avand in vedere ca acea crestere cu 61% a profitului net de anul trecut s-a datorat unui profit foarte bun in primul trimestru, care a provenit si din niste operatiuni cu active, care nu tin de activitatea curenta a companiei", sustine Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta KTD Invest.
Petrom si-a bugetat pentru acest an un profit net de 497 mil. euro, fata de un profit net realizat de 647 mil. euro in 2006. Cifra de afaceri estimata pentru acest an este de 3,13 mld. euro, comparativ cu 3,71 mld. euro in 2005. Prevederile din buget sunt asemanatoare cu cele de la inceputul lui 2006, cand compania estima un profit net de 504 mil. euro la o cifra de afaceri de 3,07 mld. euro, astfel ca unii analisti se asteapta ca si in acest an Petrom sa depaseasca bugetul.
"Bugetul nu influenteaza evolutia actiunilor intr-o masura foarte mare, deoarece ultimii ani au aratat diferente destul de mari intre buget si realizari, diferente pozitive sau negative. In cazul acesta, momentan SNP e in umbra, piata e atenta la alte simboluri, deci nu ma astept la miscari de amploare", sustine Paul Brendea, analist la Prime Transaction.
Analistii de la CA IB Securities si KBC Securities au dat insa recomandari de vanzare pe Petrom, in cadrul rapoartelor de analiza pe care le-au publicat la inceputul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO