Burse - Fonduri mutuale

Bucurestiul merge contra curentului: romanii au ramas singuri in piata

27.09.2007, 17:18 16

Indicele BET a pierdut si ieri peste 1% si se apropie de minimul ultimelor patru luni, atins la apogeul corectiei din august. Nivelul la care a inchis indicele, 9.551 de puncte, e cu doar 220 de puncte peste minimul din august, in conditiile in care pietele internationale recupereaza si se apropie de maximele din iulie.
Dow Jones Industrial Average a inchis luni la 13.780 de puncte si este tot mai aproape de maximul istoric de 14.000 de puncte. Si pietele europene au urcat ieri cu pana la 1% pe majoritatea indicilor. De altfel, piata de la Bucuresti a fost printre putinele de pe batranul continent care au inchis pe scaderi la nivelul indicelui principal. La ora inchiderii de la noi, piete care in general au evolutii asemanatoare, cum sunt cea din Bulgaria, Ungaria, Cehia sau Polonia, erau cu toate pe verde.
Brokerii romani sunt dezamagiti de evolutiile actuale ale pietei si spun ca in aceste conditii se observa cel mai bine lipsa investitorilor institutionali straini. "S-a vazut de-a lungul timpului ca atunci cand tranzactionam noi intre noi piata are tendinta sa scada. Conjunctura internationala este una favorabila, indicii de pe pietele din afara avanseaza usor usor spre maximele istorice, insa Bursa noastra nu reuseste sa se molipseasca pentru ca investitorii straini nu participa la piata", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. Ieri, valoarea totala a schimburilor de pe piata actiunilor a fost de aproape 20 mil. euro, in urcare fata de sedintele anterioare, multumita unor tranzactii mai importante cu titlurile BRD. Rulajele cu titlurile celei mai mari banci listate pe Bursa au urcat in ultima sedinta la 2,6 mil. euro (8,85 mil. lei), o valoare record pentru ultima luna in care actiunile au depasit cu greu valori ale tranzactiilor de 1 milion de euro.
Banca Transilvania a venit a doua in topul celor mai rulate actiuni si cu o valoare a tranzactiilor de 1,7 mil. euro
(5,8 mil. lei). Cotatia a inchis in scadere cu 2,3%, dupa ce banca a anuntat ca vineri va incheia procedura de majorare de capital. Piata RASDAQ resimte din plin lipsa investitorilor institutionali care raportau achizitii de pachete in cadrul companiilor vedeta, iar indicele RASDAQ-C a pierdut in ultima sedinta 1,3%. Valoarea tranzactiilor cu actiuni pe segmentul nereglementat a depasit
5 milioane de euro.
Piata futures si cea a obligatiunilor raman in afara preocuparilor investitorilor, ieri pe cele doua segmente nerealizandu-se nici o tranzactie.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut ieri 2,3%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii s-a ridicat ieri la aproximativ 1,73 mil. euro (5,85 mil. lei), aflandu-se pe locul al doilea in topul rulajelor din piata. Consiliul de Administratie al bancii va convoca Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor pentru a aproba oferirea actiunilor ramase nesubscrise in urma exprimarii dreptului de preferinta catre salariatii bancii la un pret de 0,36 lei/ actiune. Data, ora si locul tinerii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, precum si celelalte elemente prevazute de lege, vor fi facute publice in termenele si in conformitate cu prevederile legale.

Actiunile Compa Sibiu (CMP) au ramas neschimbate la sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri, dupa ce acestea au atins un pret maxim de 1,55 lei/actiune in timpul sedintei. Tranzactiile cu titlurile companiei s-au ridicat la circa 596.000 de euro (2,02 mil. lei). Actiunile Compa au pierdut marti peste 13%, aceasta fiind prima zi in care actionarii companiei au putut beneficia de noile actiuni emise in urma majorarii de capital pe care compania a desfasurat-o in perioada precedenta. Astfel, o parte a actionarilor au ales sa-si valorifice participatiile pe Bursa, dupa ce in majorarea de capital acestia au putut subscrie actiuni la valoarea nominala de 0,1 lei/actiune.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au pierdut ieri 3,52% pe fondul unui rulaj de circa 267.000 de euro (904.000 de lei). Societatea de intermediere financiara a achizitionat recent 155.000 de actiuni la producatorul de mase plastice Napochim Cluj (NACH) la un pret mediu de 0,4327 lei/titlu. Tranzactia s-a ridicat la 67.000 de lei (20.000 de euro) si vine dupa ce luna trecuta Broker Cluj a mai achizitionat un pachet de 1,2 mil. actiuni la Napochim. Astfel, Broker a ajuns la o participatie de aproximativ 11% la producatorul de mase plastice, actionarul majoritar fiind PAS-ul societatii, cu un pachet de 51% din actiuni. Ultima tranzactie cu titlurile Broker s-a perfectat ieri la un pret de 2,74 lei/actiune.

Titlurile Rompetrol Well Services (PTR) au pierdut ieri 2,48% pe fondul unei lichiditati de aproximativ 145.000 de euro (492.000 de lei). Divizia de servicii petroliere a grupului Rompetrol si-a majorat la mijlocul lunii septembrie capitalul social cu 4,63 mil. lei, la 13,9 mil. lei, prin incorporarea rezervelor. Rezervele capitalizate provin din profitul aferent anului 1999, in suma de circa 95.000 de lei, si din castigul anului trecut, in valoare de 4,54 mil. lei. Operatiunea s-a realizat prin emiterea unui numar de 46,3 mil. actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei pe unitate, care le revin gratuit actionarilor. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la pretul de 1,57 lei/actiune.

Actiunile Conpet Ploiesti (COTE) s-au apreciat ieri cu 0,95% pe fondul unui rulaj de circa 370.000 de euro (1,25 milioane de lei), al treilea de pe piata RASDAQ. Tranzactia de ieri reprezinta aproximativ 4,39% din capitalul social al companiei, in valoare de 28,57 milioane de lei. Compania de transport a inregistrat in trimestrul al doilea un profit net de 5,4 mil. lei, cu circa 27% mai mic decat cel consemnat in perioada similara din 2006. La jumatatea anului, compania are un castig de 12,2 mil. lei, in scadere cu 24% comparativ cu profitul de 17,3 mil. lei din aceeasi perioada a anului trecut. Afacerile Conpet s-au diminuat usor in primele sase luni, pana la 127 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO