Burse - Fonduri mutuale

Brokerul ofertei Romtelecom, in dificultati financiare

05.09.2006, 19:01 25

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a interzis societatii de brokeraj IEBA Trust sa realizeze anumite tipuri de operatiuni pe piata de capital, in special tranzactionarea pe cont propriu, ca urmare a scaderii capitalului de supraveghere. Directorul societatii, Marius Plugaru, si-a depus luna trecuta demisia din functie, dupa ce fusese revocat din cea de membru in Consiliul de Administratie.
Capitalul de supraveghere este un indicator calculat conform reglementarilor CNVM prin care institutia verifica daca societatile de brokeraj au un capital propriu adecvat activitatilor pe care le desfasoara.
IEBA Trust, societate detinuta de investitori greci, a castigat in consortiu cu banca internationala de investitii Credit Suisse contractul de listare a unui pachet de 46% din capitalul operatorului de telefonie Romtelecom pe piata de capital, tranzactie estimata la 1 miliard de euro, iar reprezentantii societatii spun ca decizia CNVM nu va afecta listarea Romtelecom. Societatea colecteaza in prezent actiunile Romexterra Bank in cadrul ofertei lansate de o societate din Cipru actionarilor acesteia.
Reprezentantii IEBA Trust spun ca situatia va fi remediata. "Este ceva temporar. Am demarat o majorare de capital care speram ca va fi finalizata intr-o saptamana. Am demarat o serie de investitii puternice in software si hardware pentru sustinerea proiectelor pe care le avem si care urmau sa fie finantate chiar prin majorarea de capital. Mai trebuie spus ca nici evolutia Bursei nu ne-a ajutat", a declarat pentru ZF Panagiotis Diamandis, presedintele societatii.
Despre intreruperea colaborarii cu Marius Plugaru "unul din motive este ca nu a planificat cum trebuie aceste operatiuni", a spus Diamandis, care nu a dorit sa ofere alte informatii. Pe de alta parte, Marius Plugaru spune ca demisia sa nu are legatura cu situatia financiara a IEBA. "Nu este nicio legatura. Capitalul a scazut din cauza unor plasamente si a intarzierii listarii Transelectrica. CNVM a luat aceasta decizie pentru ca nu a mai tinut cont de majorarea capitalului, care este in curs", a declarat Plugaru.
Panagiotis Diamandis a precizat ca reducerea capitalului de supraveghere al societatii nu va afecta listarea Romtelecom, IEBA ramanand in continuare in consortiul care va lista compania. IEBA Trust ocupa locul 33 din 72 in clasamentul societatilor de brokeraj dupa valoarea tranzactiilor intermediate la Bursa de Valori (inclusiv piata RASDAQ), cu operatiuni in valoare de aproape 28 de milioane de euro si o cota de piata de 0,77%.
IEBA Trust colecteaza in prezent actiunile Romexterra Bank in cadrul ofertei lansate de societatea Demera Investments, inregistrata in Cipru, care ar urma sa transfere actiunile bancii ungare MKB. Nu este insa clar daca obiectul de activitate al societatii ii permite sa realizeze astfel de operatiuni, in conditiile in care societatile de brokeraj trebuie sa activeze exclusiv pe piata de capital si in consultanta, iar Romexterra nu este listata pe piata. "Aceasta problema este in prezent in analiza", a declarat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM. De altfel, grupul de investitori de la Cluj care detine circa 15% din capitalul bancii ar putea cere anularea validitatii ofertei pentru ca IEBA, ai carei reprezentanti semneaza contractele de cumparare a actiunilor, nu poate realiza astfel de operatiuni.
Tot saptamana trecuta CNVM a mai interzis societatilor HB Invest si Geoffrey Invest, brokeri de talie mica, sa realizeze anumite operatiuni, tot din cauza reducerii capitalului de supraveghere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO