Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vin din vacanta cu sperante mari

Brokerii vin din vacanta cu sperante mari

Click pentru imaginea marita

02.05.2007, 18:00 17

Evenimentele importante din ultimele zile, coroborate cu lipsa de activitate a Bursei in aceasta perioada, ar urma sa se reflecte pe piata printr-un avans sustinut al cotatiilor, care ar putea atinge noi maxime saptamana aceasta, sunt de parere brokerii.
Printre principalele motoare care ar urma sa dea un imbold Bursei se numara aprobarea majorarii de capital la SIF Transilvania si rezultatele financiare pe primul trimestru al societatilor cotate pe Bursa.
"Ma astept ca SIF-urile sa-si reia trendul puternic ascendent, pe fondul sentimentului normal de optimism din randul investitorilor legat de modificarile de capital la SIF Transilvania, care cred ca va avea un impact favorabil la nivelul intregii piete", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Faptul ca s-a reusit adunarea cvorumului necesar luarii deciziei de majorare a capitalului la SIF Transilvania, arata ca asemenea initiative cu impact major asupra cotatiilor SIF sunt posibile nu numai la nivelul societatii de investitii, dar si in cadrul celorlalte SIF-uri, cred brokerii.
De altfel, Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, anuntase ca pe lista privind deciziile ce urmeaza sa fie supuse unei viitoare Adunari Generale se va afla si modificarea statutului societatii pentru ridicarea pragului de detinere la 5%, sau chiar eliminarea acestuia.
"Informatia legata de o posibila modificare a pragului de detinere la SIF Transilvania nu este inclusa in actuala cotatie, in urmatoarea perioada aceasta actiune urmand sa fie influentata mai mult de majorarea de capital, de care investitorii pe acest titlu vor beneficia", este de parere Nicolae Rusu, directorul societatii de brokeraj Orizont Vest.
El spune ca optimismul investitorilor reveniti din vacanta, in contextul pozitiv ,va mentine Bursa pe crestere.
"Cred ca piata va fi pe trend crescator saptamana aceasta, evolutie influentata de miscarea deosebita de la SIF Transilvania, apropierea datelor de referinta ale adunarilor generale din cadrul companiilor listate, precum si eventuale surprize pozitive legate de rezultatele raportate de acestea pe primul trimestru", spune Nicolae Rusu. El atrage atentia asupra faptului ca investitorii pe termen scurt trebuie sa ia in calcul si evolutia economiei per ansamblu, mai ales indicatorii privind balanta comerciala, cea de plati si tensiunile politice interne.
Impactul crizei politice de pe piata din Turcia va fi unul nesemnificativ sau va ramane chiar fara efect pe piata noastra, sunt de parere brokerii.
"Bursele mari din regiune sunt pe maxime istorice, si cred ca piata noasta se va alinia la aceasta evolutie. Din cunostintele mele, piata din Turcia este foarte putin corelata cu Bursa noastra", spune Adrian Ceuca.
"Daca situatia in Turcia se va agrava, desi nu cred, ar putea sa aiba efecte si pe piata noastra. La nivelul actual al acestui eveniment cred ca influenta este una nesemnificativa", considera Nicolae Rusu. Mai multe companii si-au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute rezultatele financiare pe primul trimestru, printre acestea numarandu-se BCR, la care SIF-urile detin pachete importante, si Banca Transilvania, care a si aprobat majorarea de capital.
"Profitul Bancii Comerciale cred ca este in limita asteptata de investitorii pe Bursa. La Banca Transilvania ma astept ca rezultatele si aprobarea majorarii sa influenteze pozitiv cotatia", spune Nicolae Rusu.
SIF-urile au fost cele mai lichide de pe Bursa in primele patru luni ale acestui an, insa randamentul adus de acestea a fost in majoritatea cazurilor aproape nul, cu exceptia actiunilor SIF Transilvania, care s-au apreciat cu 25% in aceasta perioada.
Cele mai mari cresteri au fost inregistrate de titluri mai putin lichide de pe Bursa, precum actiunile Kandia-Excelent sau Aerostar, care s-au apreciat de 2,9 ori, respectiv de 2,5 ori de la inceputul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO