Burse - Fonduri mutuale

Brokerii si SIF-urile sustin diminuarea taxelor CNVM

Brokerii si SIF-urile sustin diminuarea taxelor CNVM

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor

24.05.2007, 19:12 13

Asociatia Brokerilor si societatile de investitii financiare afirma ca tarifele si comisioanele pe care le practica Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sunt prea mari.
Parlamentul si Guvernul sunt urmatoarele instititii la care brokerii se vor adresa pentru a cere diminuarea taxelor si comisioanelor de tranzactionare, in cazul in care CNVM nu va reactiona solicitarilor trimise de acestia.
"CNVM stabileste modul de calcul al comsioanelor de tranzactionare in mod abuziv, iar brokerii nu primesc niciun fel de justificare a acestor tarife. Brokerii doar finanteaza CNVM si nu au niciun drept cand vine vorba de alegerea comisarilor. Acestia sunt alesi de Parlament, fara ca noi sa fim consultati in prealabil. Pentru banii pe care ii platim, vrem drepturi", spune Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a incasat anul trecut din comisioanele percepute brokerilor, companiilor care activeaza pe Bursa si societatilor de investitii financiare nu mai putin de 4 milioane de euro, spun reprezentantii brokerilor si ai societatilor de investitii financiare.
De la cele cinci SIF-uri, CNVM a incasat 500.000 de euro, taxe considerate de reprezentantul brokerilor "abuzive" pentru ca SIF-urile au un caracter inchis si nu fac oferte publice. Nici presedintele SIF Banat-Crisana nu este multumit de regimul de taxe practicat de CNVM.
"SIF-urile nu trebuie sa intretina bugetul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Pentru fiecare intrebare trebuie sa platim o taxa. La fel face si Depozitarul Central, care are tendinta de a solicita o taxa pentru orice lista care ii este solicitata. Aceste taxe au efecte negative asupra profitului si distribuirea lui catre actionari", spune Ioan Cuzman de la SIF Banat-Crisana.
CNVM nu a emis o pozitie oficiala pana la inchiderea editiei. Surse din CNVM au declarat insa ca Comisia a luat o serie de masuri in ceea ce priveste comisioanele, suspendand tarifele de inscriere pentru intermediarii si pentru societatile de administrare a investitiilor din statele membre.
De asemenea, regulamentul este in plina modificare, iar proiectele de modificare a cotelor si tarifelor primite de la brokeri sunt in discutii, conform sursei citate. Mai mult, una dintre propunerile care au luat calea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, dar care nu a primit nici un raspuns din luna ianuarie, este cea facuta de reprezentantii Fondului de Compensare alaturi de Asociatia Brokerilor.
Acestia propun modificarea formulei de calcul al contributiei anuale a membrilor Fondului, astfel incat jumatate din 0,08% pe care CNVM ii incaseaza din comsioanele de cumparare percepute brokerilor, sa fie virat, pentru o perioada de doi trei ani, in contul Fondului.
"Daca CNVM este responsabil de securizarea activitatii Fondului de Compensare, atunci trebuie sa participe financiar la buna functionare a fondului. Brokerii platesc in afara de comisioanele mari de cumparare, contributii anuale la Fondul de Compensare la fel de ridicate, plus impozitele pe profit", spune Dan Paul.
In prezent, are loc un schimb de corespondenta intre Fondul de Compensare a Investitorilor si Directia autorizata din cadrul CNVM privind modificarea formulei de calcul, asa cum a declarat sursa din CNVM.
Nu doar investitorii autohtoni sunt afectati de comisioanele ridicate pe care le percepe CNVM si care impiedica dezvoltarea pietei de capital, ci si investitorii straini precum cehii de la Wood&Company care considera Bursa romaneasca mult prea scumpa. Wood&Company intentiona sa devina membri ai Bursei de Valori, dar acestia au declarat ca taxa de 200.000 de lei si "documentatia stufoasa" pe care trebuie sa o depuna pentru a obtine autorizatia de membru i-au facut pe investitorii cehi sa amane momentul in care vor deveni membri ai Bursei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO