Burse - Fonduri mutuale

Brokerii se revolta impotriva salariilor mari pe care si le aproba sefii CNVM

Brokerii se revolta impotriva salariilor mari pe care si le aproba sefii CNVM

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor

23.07.2008, 18:53 28

Asociatia Brokerilor, reprezentantul tuturor societatilor de brokeraj si a bancilor care opereaza pe piata de capital, considera ca salariile raportate de membrii si angajatii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM ) reprezinta o anomalie care persista din momentul trecerii CNVM de la o finantare de la bugetul statului la autofinantare pe baza unor reguli stabilite unilateral.
Brokerii sunt nemultumiti de nivelul ridicat al salariilor membrilor CNVM, in conditiile in care scaderea Bursei de la Bucuresti a adus pierderi mari investitorilor si o scadere puternica a veniturilor societatilor de brokeraj.
"Un buget constituit pe de o parte din venituri pe care le platesc investitorii si institutiile pietei si, pe de alta parte, din cheltuieli pe care le aproba Parlamentul Romaniei, printr-o simpla formalitate, fara ca aceia care asigura finantarea sa aiba vreun cuvant de spus asupra modului in care se cheltuiesc acesti bani, era de asteptat sa conduca, mai devreme sau mai tarziu la abuzuri", sustin reprezentantii Asociatiei Brokerilor.
Potrivit raportului anual al CNVM, salariul mediu brut la nivelul CNVM a crescut anul trecut cu 50%, la 2.400 de euro pe luna, in conditiile in care unii dintre membrii Comisiei au ajuns sa castige aproape 10.000 de euro net pe luna, conform declaratiilor de avere publicate saptamana trecuta.
Presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, a castigat anul trecut 356.000 de lei (106.600 de euro), adica circa 8.880 de euro pe luna, cu 40% mai mult decat in 2006. Paul Miclaus, unul dintre vicepresedintii Comisiei, a obtinut venituri de 372.000 de lei (111.300 de euro), sau 9.280 de euro pe luna. Cel mai bine platit membru al CNVM este comisarul Victor Eros, cu un salariu de aproape 400.000 de lei (120.000 de euro), sau 10.000 de euro pe luna.
In plus, bugetul pentu anul acesta al Comisiei, aprobat de Parlament la sfarsitul anului trecut, prevede o majorare cu 20% a cheltuielilor salariale, pentru angajari noi si majorari salariale.
Asociatia Brokerilor sustine necesitatea trecerii de urgenta a CNVM de la actualul sistem de autofinantare, in baza unor reguli proprii, la statutul de institutie publica, cu finantare de la bugetul statului, pe baza unui proiect de venituri si cheltuieli bine fundamentat, al carui mod de indeplinire sa fie controlat de reprezentantii statului.
"Conform Directivei UE privind pietele de capital (MiFID) autoritatile competente din fiecare stat membru trebuie sa fie institutii publice, ca o garantie a independentei acestora fata de participantii la piata, statului revenindu-i obligatia de a asigura finantarea necesara", explica Asociatia Brokerilor.
In replica, reprezentantii CNVM sustin ca, "in conditiile in care, in conformitate cu Statutul CNVM, atat membrilor, cat si personalului angajat le este interzisa obtinerea de venituri din alte surse, iar acestia nu au dreptul sa efectueze investitii in instrumente financiare pentru a nu se afla in conflict de interese, sistemul de salarizare practicat este corespunzator nevoilor de atragere si fidelizare a unui personal cu inalta calificare, cu atat mai necesar daca se au in vedere deciziile importante pe care trebuie sa le adopte CNVM in context european si responsabilitatile pe care acestea le presupun".
"Sistemul de salarizare asigura, de altfel, tocmai independenta fata de participantii la piata si fata de entitatile autorizate si supravegheate, veniturile membrilor si personalului CNVM situandu-se sub nivelurile practicate pe piata financiara si fiind in deplin acord cu prevederile legii organice care reglementeaza activitatea CNVM."
Asociatia Brokerilor mai cere CNVM eliminarea comisionului de 0,8% perceput pentru cumpararea de actiuni, care impovareaza si mai mult investitorii, in opinia Asociatiei, in contextul in care acestia se confrunta cu efectele crizei financiare internationale.
"Asociatia Brokerilor detine un studiu efectuat de o institutie independenta, asupra costurilor induse de catre CNVM in cheltuielile intermediarilor, care confirma faptul ca modul si cuantumul prin care CNVM se finanteaza reprezinta o povara asupra dezvoltarii pietei romanesti de capital si a condus la realizarea unor excedente uriase, care era normal sa stimuleze cheltuielile cu mult peste necesar", sustin reprezentantii Asociatiei.
Ceilalti actori de pe piata de capital, respectiv Bursa de Valori Bucuresti, Depozitarul Central si societatile de brokeraj au anuntat in acest an reduceri ale comisioanelor percepute investitorilor, CNVM fiind singura institutie de pe piata care si-a mentinut nemodificat comisionul in ultimii ani.
De cealalta parte, reprezentantii Comisiei sustin ca nivelul comisioanelor este stabilit prin lege. "CNVM a manifestat o preocupare constanta pentru diminuarea sub limita maxima prevazuta in lege a cotelor si tarifelor percepute pentru operatiunile de piata dar, din pacate, nu a putut constata efectele acestor masuri asupra costurilor percepute investitorilor, ci numai la nivelul rezultatelor financiare ale prestatorilor de servicii pe piata de capital", declara reprezentantii CNVM.
CNVM a incheiat anul trecut cu un excedent bugetar in valoare de 25 mil. lei (7,5 mil. euro), rezultat sustinut in principal de evolutia pozitiva a Bursei de Valori, care a inregistrat in 2007 o crestere semnificativa a tranzactiilor. Veniturile obtinute de autoritatea de reglementare a pietei de capital au fost de 58,5 milioane de lei (17,5 mil. euro) in 2007, mai mult cu 26% fata de prevederile initiale, in timp ce cheltuielile au fost de 33,5 mil. lei (10 mil. euro), din care 21,7 mil. lei (6,5 mil. euro), adica aproape doua treimi, reprezinta salariile brute ale angajatilor institutiei.
Principala sursa de finantare a Comisiei o reprezinta veniturile obtinute din comisioanele aplicate tranzactiilor de pe pietele reglementate.
Anul trecut, incasarile din cota de 0,08% din valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate au fost cu aproximativ 71% mai mari decat in 2006, respectiv au crescut de la 8,3 mil. lei la 14,1 mil. lei, potrivit raportului institutiei.
Pentru acest an, reprezentantii CNVM estimeaza o scadere semnificativa a veniturilor, ca urmare a reducerii tranzactiilor de pe Bursa. Presedintele CNVM, Gabriela Anghelache declara la sfarsitul lunii iunie ca "daca exista un decalaj intre veniturile si cheltuielile Comisiei nu se poate vorbi despre o reducere a comisioanelor", ceea ce inseamna ca cererea Asociatiei Brokerilor ar putea ramane fara rezultat.
Asociatia Brokerilor nu a explicat prin ce parghii legale va putea determina CNVM sa renunte la comisioanele percepute de pe Bursa. Presedintele Asociatiei, Dan Paul, nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii. O alta cerere a Asociatiei Brokerilor priveste problema mai veche a impozitului de 16% platit de investitorii la Bursa pentru castigurile obtinute pe piata de capital. Asociatia Brokerilor solicita Ministerului Finantelor Publice reducerea impozitului pe profitul obtinut din tranzactiile pe piata de capital de la 1% si respectiv 16 %, in functie de durata detinerii actiunilor, la o cota unica de 1% pentru o perioada de cel putin 3 ani. "Aceasta masura urmareste incurajarea investitorilor si atragerea disponibilitatilor banesti catre piata de capital, pentru finantarea economiei prin intermediul Bursei de Valori", sustin reprezentantii Asociatiei.

Ce cere Asociatia Brokerilor:

trecerea CNVM de la actualul sistem de autofinantare la statutul de institutie publica, finantata de la bugetul de stat
suspendarea comisionului de 0,8% perceput de CNVM din valoarea tranzactiilor de cumparare realizate pe Bursa si revizuirea cheltuielilor Comisiei
reducerea de catre Ministerul Economiei si Finantelor a impozitului pe castigurile din vanzarea actiunilor de la 16% la 1%, pe o perioada de minim 3 ani.

Ce spune CNVM:

Comisia este o entitate autonoma, finantata integral din venituri extrabugetare, nivelul maxim al cotelor si tarifelor fiind stabilit prin lege
reducerile de tarife ale CNVM nu s-au resimtit la nivelul investitorilor ci la nivelul societatilor de brokeraj
bugetul CNVM este adoptat de Parlament dupa o "atenta analiza si examinare in comisiile parlamentare"
autoritatii pietei de capital trebuie sa i se asigure o independenta fata de participantii la piata, precum si autonomia fata de Guvern si fata de mediul politic in general

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO