Burse - Fonduri mutuale

Brokerii s-ar mulţumi şi cu scăderea Bursei, numai să crească lichiditatea

Brokerii s-ar mulţumi şi cu scăderea Bursei, numai să crească lichiditatea
22.07.2010, 23:41 26

Bursa a continuat şi ieri seria şedinţelor lipsite devolatilitate şi lichiditate, rulajul abia depăşind un milion deeuro, în timp ce indicii nu au consemnat mişcări mai mari de 1%.Cea mai mare apreciere din piaţă a fost înregistrată de indicelecelor cinci societăţi financiare, BET-FI, care a urcat cu aproape0,4% faţă de referinţă, în timp ce indicele energetic BET-NG acoborât cu 0,2% faţă de cotaţia de miercuri, evoluţie dată înprincipal de corecţia titlurilor societăţilor de utilităţi Transgaz (TGN) şiTranselectrica (TEL), de 0,4% şi respectiv 1,8% faţă dereferinţă.

"Cel mai grav lucru care se poate întâmpla pentru Bursă este sănu avem volatilitate şi exact asta se întâmplă pe piaţa locală. Dinpăcate, este o evoluţie care ne afectează businessul, în condiţiileîn care cheltuielile rămân fixe, dar veniturile sunt în scădere, pefondul reducerii volumelor din piaţă", a declarat Ovidiu Şerdean,broker în cadrul societăţii de intermediere IFB Finwest.

Cel mai mare rulaj din piaţă l-au înregistrat titlurile bancareBRD, de aproape un milion de lei şi au urcat cu aproximativ 1,9%faţă de cotaţia de miercuri. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) nuau reuşit să închidă pe plus, înregistrând o corecţie de 0,7%.

La categoria societăţilor financiare, aprecierea indicelui afost susţinută în principal de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1),care au urcat cu 1% şi de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), care auînregistrat un avans de 0,8% faţă de cotaţia de miercuri. TitlurileSIF Muntenia (SIF4) au tras în jos cotaţia indicelui de profil,acestea înregistrând o corecţie de peste 0,8% faţă dereferinţă.

Titlurile STK Financial (STK) au înregistrat o apreciere deaproape 5,4% faţă de referinţă, cea mai mare din sectorulfinanciar, pe un rulaj care a depăşit 0,35 mil. lei.

"În cel mai fericit caz, din septembrie mă aştept să scăpăm deevoluţia asta, să revină investitorii mari pe pieţeleinternaţionale, ceea ce va anima şi piaţa locală. Orice direcţieeste bună în momentul de faţă, însă ideal ar fi una care să urcepreţurile", a adăugat Şerdean.

Corecţia din sectorul energetic a fost atenuată de titlurile OMVPetrom (SNP), care au închis în staţionare, la preţul de 0,304lei/unitate, înregistrând de asemenea cel de-al treilea cel maimare rulaj din piaţă, de aproape 0,4 mil. lei.

"Orice produs nou lansat în această perioadă vine în sprijinulpieţei, pentru că atrage atenţia investitorilor. În plus, am văzutdin nou ceva intenţii din partea statului pentru listarea unorcompanii, iar produsele structurate de la Erste au picat tocmaibine. Dacă există incertitudini cu privire la creşterea economică,ceea ce ar face ca investitorii să intre la cumpărare pe emitenţiiexistenţi, nu ne putem aştepta la creşteri pe Bursă decât prinintroducerea de noi instrumente", a încheiat Şerdean.

De altfel, ieri s-au realizat tranzacţii de peste 100.000 deeuro pe instrumente structurate şi unităţi de fond.

Pe extern, principalele pieţe internaţionale se păstrau pe plus,cel mai mare avans din regiune fiind consemnat de indicele francezCAC 40, de peste 1,7% faţă de referinţă.

În urcare deschidea şi piaţa americană, indicele de referinţăDow Jones urcând cu 1,2% în prima jumătate de oră de ladeschidere.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia titlurilor bancare BRD, care ieri au înregistrat celmai mare rulaj din piaţă, de peste un milion de lei.
  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care se păstreazăpe plus, însă reduc semnificativ din rulajele detranzacţionare.
  • Evoluţia companiilor naţionale de utilităţi Transelectrica(TEL) şi Transgaz (TGN), care continuă să înregistrezepierderi.
  • Evoluţia titlurilor producătorului de materiale de construcţiiTeraplast Bistriţa (TRP), care în ultima perioadă au accentuatritmul de scădere.
  • Evoluţia principalelor pieţe internaţionale, în special burseleeuropene care revin pe creştere, cu evoluţii ceva maivolatile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO