Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Pe termen scurt, o corectie ar fi o evolutie normala pentru Bursa

Brokerii: Pe termen scurt, o corectie ar fi o evolutie normala pentru Bursa
04.08.2009, 17:30 23

Bursa a revenit pe scadere ieri, cu o corectie de 1,5% pe indicii BET si BET-FI, in vreme ce sectorul energetic a coborat cu aproape 1,6% fata de referinta. Brokerii sunt de parere ca pe termen scurt piata va continua sa inregistreze pierderi, o corectie a preturilor fiind o evolutie normala dupa aprecierile puternice din ultimele doua saptamani. Corectiile ar putea sa vina si pe fondul publicarii rezultatelor semestriale, acestia fiind de parere ca majoritatea dintre companii vor raporta cifre in scadere.

"Ma astept ca pe termen scurt, piata locala sa inregistreze o corectie, evolutie de altfel normala daca tinem cont de rally-ul din ultimele doua saptamani. Cu toate acestea, trendul ascendent se pastreaza, iar in urmatoarele doua luni, nu exclud o apreciere de aproape 30% pe bursa locala, pe fondul revenirii investitorilor in piata, o data cu trecerea verii", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei IFB Finwest, din Bucuresti.

SIF-urile au inregistrat scaderi pe linie, cea mai mare corectie fiind inregistrata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au coborat cu aproape 2% fata de referinta, la pretul de 1 leu/titlu. Titlurile bancare Banca Transilvania (TLV) au consemnat una dintre cele mai mari scaderi din sedinta de ieri, de peste 4%, in vreme ce actiunile BRD au reusit sa inchida pe plus, cu un avans de aproape 1%, atingand pretul de 10,6 lei/titlu.

"Exista un sentiment pozitiv printre investitori, insa piata nu poate fi sustinuta pe crestere doar de investitori locali. Este nevoie de investitori straini si institutionali, iar acest lucru s-ar putea intampla incepand cu luna septembrie", a adaugat Dragolea.

In sectorul energetic, titlurile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) au marcat corectii de 1,4% si respectiv 1,9%, in timp titlurile societatii nationale de transport de gaze, Transgaz (TGN) au coborat cu peste 3%, fata de referinta, la pretul de 160 lei/actiune. Titlurile Transelectrica (TEL) au reusit sa inchida sedinta pe plus, cu un avans de aproape 0,8%.

"La Petrom ma astept la rezultate in scadere, de altfel majoritatea companiilor cred ca vor raporta cifre in scadere fata de anul trecut. Daca va fi o companie care va raporta rezultate peste cele de anul trecut, atunci intr-adevar acest lucru va fi ceva nemaipomenit", a explicat Dragolea.

Titlurile Azomures Tg. Mures (AZO), Santierul NavalOrsova (SNO) si Alro Slatina (ALR) au inregistrat printre cele mai mari aprecieri din sedinta de ieri, de 6%, 4,8% si respectiv 4,7%.

Rulajul pietei s-a ridicat ieri la peste 5,2 mil. euro (22 mil. lei), pe un volum de tranzactionare de peste 47 de milioane de titluri.

 

De urmarit astazi

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO