Burse - Fonduri mutuale

Brokerii incep sa se teama de mai rau

31.10.2005, 17:20 8

Bursa a inregistrat vineri pentru a doua zi consecutiv o scadere generalizata, doar actiunile a trei companii din cele care au fost tranzactionate reusind sa incheie ultima sedinta a saptamanii pe verde, adica in crestere.

Amploarea scaderilor a fost insa mult mai mare decat cea de joi, companiile cele mai lichide de pe piata suferind scaderi intre 2-5%. De altfel, toti indicii bursieri care urmaresc companiile listate la Bursa au inregistrat scaderi de peste 2%.

Actiunile care au avut cresteri au fost cele ale Eforie, Excelent si Impact, dar dintre ele, doar ultimele doua au fost si in topul celor mai ridicate 25 de rulaje. In acest clasament, doar Impact si Sicomed, care a inchis la acelasi pret de joi, de 1,31 lei/actiune, au reusit sa faca nota discordanta, restul topului fiind unul "insangerat".

Titlurile companiilor petroliere, Petrom si Rompetrol Rafinare -Petromidia, au suferit scaderi de peste 4%, cursul Petrom coborand de altfel chiar cu aproape 5%. Cotatia Petrom a cazut vineri sub pragul de 0,43 lei/actiune si a inchis la 0,411 lei/actiune. Actiunile Bancii Transilvania au pierdut 2,6%, un declin mai usor inregistrand si titlurile BRD, care reusisera sa reziste in sedintele precedente. Investitorii si-au marcat tot mai mult profitul si la SIF-uri, determinand o scadere in medie de 2,5% pentru aceste titluri.

Chiar daca si vineri s-a cumparat mult pe unii emitenti, cu actiunile Bancii Transilvania de exemplu, care au fost cele mai tranzactionate, derulandu-se transferuri de peste 12 milioane de lei (peste 3,3 milioane de euro), de aceasta data si vanzatorii s-au aratat foarte agresivi.

"Si vanzatorii au fost vineri deosebit de agresivi. Este un semn ca actiunile cele mai lichide au inceput sa fie considerate putin cam scumpe si normal tot mai multi sunt interesati sa-si marcheze profitul, mai ales dupa cresterile importante inregistrate de Bursa in ultimele luni", considera Adrian Ceuca, director general adjunct al SSIF Broker.

Pe piata brokerii au din nou pareri diferite in privinta evolutiei pe termen scurt a Bursei. Astfel chiar daca sunt multi care considera scaderile din ultimele sedinte doar corectii normale dupa plusurile din saptamanile trecute si nu cred ca aceste corectii se vor concretiza intr-o tendinta de scadere a pietei pe o perioada ceva mai lunga, alti brokeri vad in aceste evolutii inceputul unei perioade de scadere pentru piata.

"Scaderile din ultimele doua sedinte au fost un pic cam violente, si in mod special cea de vineri. Mie in aceste momente piata imi arata ca un alergator de cursa lunga care vede ca mai are 10 km pana la finis, isi da seama ca nu mai are suflu si decide sa se mai opreasca sa ia o pauza. Eu cred ca sunt sanse sa apara corectii mai mari in continuare si pe o perioada de timp mai indelungata decat se asteptau poate multi. Nu m-ar surprinde daca piata s-ar afla pe o tendinta de scadere in luna urmatoare", spune Ceuca.

"Rezultatele financiare care au fost prezentate pana acum de companii nu au adus nimic surprinzator si cred ca si restul emitentilor care urmeaza sa prezinte rezultatele la 9 luni nu o sa prezinte date care sa poata fi considerate spectaculoase. Eu chiar nu vad nimic ce ar putea veni pe termen scurt care sa impulsioneze din nou piata", afirma Adrian Ceuca.



RASDAQ



Stelian Vezentan

Scaderile au afectat si piata Rasdaq, indicele RAQ - I pierzand vineri 2,56% in conditiile unei lichiditati de peste 2,8 milioane de lei (773.000 de euro).

Printre cei mai afectati de scaderi au fost detinatorii de titluri Socep, presiunea la vanzare facand ca pretul actiunilor operatorului portuar sa scada pe parcursul ultimei sedinte a saptamanii trecute cu 7,6%. La inceputul sedintei cotatia titlurilor Socep a atins un maxim zilnic de 0,291, dupa care a coborat treptat pana la un minim de 0,268 lei/actiune, nivel la care s-a efectuat si ultimul transfer cu actiunile societatii constantene. Valoarea totala a tranzactiilor realizate vineri cu actiunile Socep a fost de 109.000 de lei (30.000 de euro).

Cel mai tranzactionat emitent al zilei a continuat sa fie producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti, insa de aceasta data pe fondul unei presiuni la vanzare. Cotatia titlurilor Biofarm a oscilat pe parcursul sedintei de vineri intre 0,525 lei/actiune si 0,49 lei/actiune, incheind ziua la un nivel de 0,51 lei/actiune. In aceste conditii pretul de referinta s-a stabilit la 0,5047 lei/actiune, in scadere cu 4,5% fata de sedinta anterioara. Rulajul realizat vineri de producatorul de medicamente a fost de peste 1,3 mil. lei (360.000 de euro).

Frica de o posibila corectie serioasa a pietei i-a afectat si pe detinatorii de actiuni Elpreco, pretul titlurilor producatorului de materiale de constructii atingand in ultima sedinta a saptamanii trecute un minim zilnic de 59,5 lei/actiune. La acest nivel au aparut insa in piata ordine mai importante de cumparare care au dus cotatia titlurilor Elpreco inapoi la 63 de lei/actiune. La acest nivel, egal cu pretul de referinta stabilit in sedinta anterioara, s-a efectuat si ultimul transfer al zilei cu actiuni Elpreco. Valoarea totala a tranzactiilor realizate vineri cu titlurile producatorului de materiale de constructii a fost de peste 308.000 de lei (85.000 de euro).

Actiunile producatorului de masini si utilaje agricole Mecanica Ceahlau si-au continuat si pe parcursul sedintei de vineri evolutia oscilanta din ultima perioada. La inceputul zilei actiunile Mecanica se tranzactionau la un pret de 5,3 lei/actiune, scazand apoi treptat pana la 5,1 lei/actiune, nivel la care s-a efectuat si ultimul transfer al saptamanii trecute cu titlurile producatorului de masini agricole, in scadere cu 3,77% fata de sedinta anterioara. Cele 14 tranzactii realizate vineri cu actiuni Mecanica au avut o valoare totala de aproape 112.000 de lei (31.000 de euro).

Tranzactii importante s-au realizat si cu actiunile companiei de confectii Braiconf Braila, pretul acestora osciland pe parcursul sedintei intre 0,595 lei/actiune si 0,58 lei/actiune. Titlurile Braiconf au inchis sedinta de vineri la o cotatie egala cu minimul zilei, in scadere cu 2,5% fata de sedinta precedenta. Valoarea totala a tranzactiilor realizate cu actiuni Braiconf a fost de aproape 33.000 de lei (9.100 de euro).

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO