Burse - Fonduri mutuale

Brokerii de la KBC au luat în februarie peste 50% din piaţa bursieră datorită tranzacţiilor cu acţiuni BRD

Brokerii de la KBC au luat în februarie peste 50% din piaţa bursieră datorită tranzacţiilor cu acţiuni BRD

Autor: Andrei Chirileasa

01.03.2011, 23:55 127

Tranzacţiile record prin care BERD a vândut pe Bursă 5% dinacţiunile BRD, pentru 107 mil. euro, le-au adus brokerilor de laKBC Securities o cotă de piaţă de peste 50% în februarie, un recordpentru piaţa românească de capital.

Divizia de brokeraj a băncii belgiene KBC a primit încă de lafinele anului trecut mandatul BERD pentru vânzarea participaţiei de5% din BRD, iar brokerii locali ai KBC au căutat cumpărătoriprintre clienţii instituţionali străini, în cele din urmă pachetulfiind adjudecat de câteva fonduri de investiţii internaţionale,printre care şi cele administrate de americanii de la Artio - ceimai mari investitori străini de pe piaţa locală, care se numărăprintre cei mai importanţi clienţi ai KBC. Fondurile şi-auadjudecat pachetul oferind un preţ doar cu puţin mai mare decât celplătit de francezii de la Societe Generale, acţionarii majoritariai BRD.

Tranzacţia a fost pregătită de echipa de corporate finance aKBC, condusă de Florin Isac, la tranzacţie participând şi echipa debrokeraj, coordonată de Bogdan Juravle. "Tranzacţia, într-adevăr unrecord pentru piaţa de capital din România, reprezintă, cred eu, unvot de încredere în capacitatea companiilor listate de a atrageinvestitori internaţionali de cea mai înaltă calitate. Combinaţiaîntre un emitent cu mult potenţial, un vânzător cu viziunestrategică, cum este BERD, şi capacitatea unui intermediarfinanciar cu acces la investitori adecvaţi de a structuraplasamentul în termeni optimi sunt ingredientele de bază ale uneitranzacţii de succes. Noi, la KBC Securities, credem în potenţialulcompaniilor locale de a atrage capital şi, prin accesul nostrudirect la unii dintre cei mai importanţi investitoriinternaţionali, suntem încrezători că seria tranzacţiilor de succespe piaţa de capital românească poate continua", spune Florin Isac,managing director al KBC Securities România.

În finalizarea tranzacţiei, un rol important l-a avut şicolaborarea îndelungată pe care Bogdan Juravle, unul dintre cei maiputernici brokeri locali, o are cu managerul fondurilor Artio,Rudolph-Riad Younes, încă de la primele investiţii ale acestuia peBursa de la Bucureşti, în 2002. Echipa KBC a mai realizat unplasament similar în 2007, când a vândut un pachet de 15% dinacţiunile producătorului de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD),deţinut atunci de fondul american QVT, pentru 31 mil. euro.Cumpărătorii au fost şi atunci fonduri de investiţii străine,printre care şi Artio, deşi cehii de la Zentiva - acţionariimajoritari ai companiei - îşi doreau foarte tare să preia acelpachet.

În ianuarie, la listarea Fondului Proprietatea (FP), KBCSecurities a reuşit să încheie cele mai mari tranzacţii, de peste90 mil. euro, atingând o cotă de piaţă de 20%. Şi în februarie,brokerii KBC au fost cei mai activi din piaţă. Exceptând deal-urilede pe BRD, ei au intermediat tranzacţii de aproape 75 mil. euro,duble faţă de cele ale cehilor de la Wood, care s-au clasat pelocul al doilea, cu 35 mil. euro.

Pentru cehi, aceasta este cea mai bună clasare în topulbrokerilor de la intrarea pe piaţa locală, în 2007.

Wood a urcat puternic în top datorită statutului de market-makerpe titlurile Fondului Proprietatea pe care l-a avut încă de lalistarea fondului. Cehii de la Wood controlau la listarea FPaproape 4% din acţiunile fondului, care au fost folosite ca activsuport pentru warranturile (certificate derivate) pe care le-aulistat anul trecut la Viena.

Topul lunii februarie este completat de ING Bank şi UniCreditCAIB Securities, urmate de BCR şi BRD. Intercapital Invest rămânecel mai activ broker independent din top, însă cu tranzacţii lajumătate faţă de luna precedentă, în condiţiile în careinvestitorii locali au fost mai puţin activi în piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO